Милион марака гаси жеђ виших дијелова Чесме и Јагара

nezavisne.com
Милион марака гаси жеђ виших дијелова Чесме и Јагара
Милион марака гаси жеђ виших дијелова Чесме и Јагара

Бањалука - Ове године требало би да почне рјешавање проблема недостатка воде виших дијелова насеља Чесма и Јагаре, те да се послије више деценија омогући стабилно водоснабдијевање становника у овим дијеловима града.

“Овај пројекат биће изведен уз помоћ Владе РС, која је обезбиједила финансијска средства у износу од милион КМ за реализацију два пројекта водоснабдијевања за насеља Чесма и Јагаре”, објаснио је Игор Радојичић, градоначелник, и додао да ће 400.000 КМ бити употријебљено за реализацију пројекта у Чесми. Истакао је да се ради о два велика пројекта, који већ годинама чекају на реализацију и да се нада да ће становници ових насеља већ од сљедеће године имати боље услове за живот.

У Одјељењу за комуналне послове кажу да је у току израда главног пројекта треће и четврте висинске зоне за водоводну мрежу у Чесми. Пројекат обухвата изградњу резервоара за потрошаче у највишој, односно четвртој зони, при чему је планирано да се до краја јула ове године прибави пројектна документација и крене у реализацију овог пројекта. Изградњом овог резервоара створиће се предуслови да се наредне године крене у изградњу комплетног система водоснабдијевања виших зона насеља Чесма и Крчмарице. Будућом мрежом биће покривено конзумно подручје које тренутно покрива више од 500 домаћинстава у трећој и четвртој зони водоснабдијевања.

Други дио средстава, у износу од 600.000 КМ, биће употријебљен за изградњу примарног дијела водоводног система у Јагарама, што подразумијева два резервоара, двије пумпне станице, те доводне и потисне цјевоводе.

Иначе, с доласком љетних мјесеци грађани виших дијелова ових насеља кубуре са недостатком воде и вода им се допрема у цистернама.

Шеф Одсјека за цивилну заштиту и послове Територијалне ватрогасне јединице Младен Ћућун казао је да воду за више дијелове града гдје постоје проблеми са водоснабдијевањем допремају цистерне предузећа “Еко-еуро тим” и “Водовод”, а по потреби су ту и бањалучки ватрогасци. Он додаје да је за суфинансирање трошкова испоруке воде ове године у градском буџету планирано 50.000 КМ.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана