Грађани неће преминуле да спаљују у крематоријуму

nezavisne.com
Грађани неће преминуле да спаљују у крематоријуму

Бањалука - Град до даљег неће добити крематоријум, јер његова изградња зависи од интересовања, које је тренутно мало, а реализација тог пројекта је скупа, рекао је Жељко Грбић, директор “Градског гробља”.

“Градња крематоријума је најављивана, али чињеница је да се ради о скупом пројекту, који није међу приоритетима управо због високе цијене и чињенице да интересовање скоро да и не постоји”, додао је Грбић.

Градоначелник Игор Радојичић рекао је да је изградња крематоријума била предвиђена на новој локацији Централног градског гробља у насељу Врбања.

“Међутим, крематоријум још није изграђен, јер није било великог интересовања за кориштење те услуге, чија је изградња велика инвестиција”, додао је Радојичић.

Грбић је појаснио да изградња крематоријума представља тек један дио инвестиције те да је потребно испунити читав низ услова, од еколошких до локацијских, као и изградити розаријум и колумбаријум за одлагање урни покојника.

“Тешко је одредити приближну цифру, али се може рећи да је ријеч о значајном износу. Та већа улагања не можемо реализовати због нечег за шта у овом тренутку не постоји интересовање”, истакао је Грбић.

Додао је да кремирање посмртних остатака још није могуће обавити у БиХ, јер не постоји ниједан крематоријум, а кремирање умрлих особа из БиХ се углавном врши у сусједним земљама Хрватској и Србији.

Неки грађани кажу да је крематоријум потребан, јер гробнице заузимају много простора те да је на многим гробљима тешко наћи гробно мјесто.

“Крематоријум је потребан нашем граду, јер када би постојао, већи број особа би се одлучивао за тај вид. Гробна мјеста на гробљима заузимају много простора, тако да ће временом и из тог разлога бити неопходан”, сматра Горан П. из насеља Лазарево.

Ипак, већина грађана сматра да њихови најмилији који су преминули треба да буду сахрањени традиционално, а старији грађани неријетко изграде себи гробнице још за живота.

“Сматрам да наше најмилије који премину треба сахрањивати по традиционалном обреду и да у граду не треба градити крематоријум. Супруг и ја смо себи изградили гробницу да не бисмо касније дјецу оптерећивали додатним трошковима”, казала је шездесетогодишња Љиљана Ћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана