Додатне траке смањиће гужве у центру Бањалуке

Илијана Божић
Додатне траке смањиће гужве у центру Бањалуке

Бањалука - Три важне и изузетно оптерећене раскрснице, код некадашњег “Чајавца”, старе зграде Владе, те Народне скупштине Републике Српске биће додатно проширене, како би се убрзао саобраћај и смањиле гужве у вријеме највећих загушења.

Најавили су то из Одјељења за саобраћај и путеве, те додали да је планирано да додатне саобраћајне траке буду изграђене на раскрсницама дуж саобраћајнице Алеја Светог Саве - Вука Караџића.

- Ријеч је о раскрсницама улица Јована Дучића - Вука Караџића, Видовданска - Вука Караџића и Краља Петра Првог Карађорђевића - Алеја Светог Саве, које ће бити проширене, што ће допринијети повећању капацитета ових раскрсница, те бољем протоку саобраћаја - казао је начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић.

Он је додао да је у току јавна набавка за избор извођача овог посла.

Како је појаснио, на раскрсници улица Јована Дучића и Вука Караџића, из смјера Музичке школе, саобраћајница ће прије раскрснице бити проширена за један метар с лијеве и десне стране, чиме ће се створити услови за двије саобраћајне траке из наведеног смјера.

- Такође, даље ка Новој вароши, саобраћајница се проширује са десне стране у дужини од педесетак метара, чиме се и из смјера Нове вароши стварају услови за двије излазне саобраћајне траке - нагласио је Сандић.

Додатну траку добиће и раскрсница Видовданске, односно улице Првог крајишког корпуса са улицом Вука Караџића.

- Улица Првог крајишког корпуса се прије раскрснице проширује с десне стране гледано из смјера Нове вароши, као и Видовданска улица, дио до Паскулине циглане, односно Централне банке БиХ, и то до укрштања са Грчком улицом - навео је Сандић.

Према његовим ријечима, улица Краља Петра Првог Карађорђевића, из смјера зграде Владе РС, са десне стране биће проширена за додатну саобраћајну траку, како би се смањио негативан утицај аутобуса на саобраћајни ток.

Смањење саобраћајне гужве од великог је значаја за становнике овог насеља.

- Ово је одлична вијест за становнике Нове вароши. Са три или четири паралелне улице, са проширеним саобраћајницама саобраћај ће се одвијати и брже и боље, али и безбједније за све учеснике - истакао је предсједник Савјета мјесне заједнице Нова варош Манојла Зрнић.

Растерећење

Мјештанин Нове вароши Бране Ђукић казао је да су саобраћајне гужве у овом насељу у раним јутарњим и поподневним часовима несносне.

- Права је умјетност укључити се возилом у улицу Јована Дучића у току гужви. Надам се да ће нове траке растеретити улице у насељу - рекао је Ђукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана