Чувари сјећања на борце у Доњим Колима, Крупи на Врбасу и Бочцу добијају ново рухо

Ивана Кардум
Чувари сјећања на борце у Доњим Колима, Крупи на Врбасу и Бочцу добијају ново рухо

Бањалука - Чувари сјећања на ослободиоце из Одбрамбено-отаџбинског рата у Доњим Колима, Крупи на Врбасу и Бочцу ове године требало би да добију ново рухо у оквиру плана обнове и санације споменика и спомен-обиљежја за 2019. годину.

Како су навели из Градске управе, за радове на санацији оронулих споменика већ је расписан тендер, а њихова процијењена вриједност износиће око 20.000 КМ.

- Изградња споменика и спомен-обиљежја на подручју Доњих Кола, Крупе на Врбасу и Бочца почеће по окончању поступка јавне набавке, те ће бити обављена према прибављеном пројекту санације ових споменика - рекли су из Одјељења за борачко-инвалидску заштиту.

Истакли су да је поред тога у току и прибављање идејног рјешења и пројекта реконструкције спомен-костурнице у Дракулићу.

Када је ријеч о градњи нових споменика, током ове године може се очекивати подношење иницијатива за изградњу спомен-обиљежја погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата са подручја мјесних заједница Паприковац, Горња Пискавица и Српске топлице.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Горња Пискавица Горан Кнежевић рекао је да је иницијатива за градњу споменика у овом насељу покренута јер тренутно не постоји ниједан знак сјећања на погинуле борце, који су нам даровали слободу.

- Изградња споменика је неопходна да би и наредна покољења могла одати почаст својој родбини, кумовима и комшијама. Надамо се да ће пројекат бити завршен до краја године, а тренутно бирамо локацију споменика, о чему ће одлуку донијети представници породица погинулих бораца - нагласио је Кнежевић.

Према ријечима предсједника Савјета МЗ Српске топлице Радивоја Рачића, мјештани овог насеља на изградњу споменика чекају мало дуже, јер и у овој мјесној заједници траже одговарајућу локацију.

- Споменик је требало да градимо испред објекта Културно-умјетничког друштва “Српски витезови”, али због неријешених имовинско-правних односа нисмо добили дозволу. Тако да сада чекамо да нам одговоре да ли је могуће да локација буде испред просторија Мјесне заједнице - рекао је Рачић.

Споменици из НОБ-а

Прошле године саниран је споменик палим борцима НОР-а у центру града, те уређен приступни плато споменику палим Крајишницима на Бањ брду. Осим тога санирано је и спомен-обиљежје палим борцима НОР-а у Поткозарју, као и споменици погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата на Раковачким барама, у Стричићима и Јагарама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана