Završena sanacija spomenika palim borcima NOR-a

ATV
Završena sanacija spomenika palim borcima NOR-a

Banjaluka - Preduzeće “Koto” iz Beograda ovih dana je završilo sanaciju spomenika palim borcima Narodnooslobodličkog rata u centru grada i zaštitilo ga od daljeg propadanja, potvrđeno je u Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu.

“Izvršeno je mehaničko i hemijsko čišćenje kompletnog spomenika od mahovine, lišajeva i čađi te je cijela površina spomenika zaštićena hidrofobnim premazom. Zapunjene su pukotine u blokovima od sedre posebnim bojenim malterom predviđenim za ovu namjenu”, kazao je načelnik odjeljenja Dragomir Keserović.

Pored toga, biste narodnih heroja, koje se nalaze u okviru spomen kompleksa, očišćene su od patine, dodatno učvršćene na postojeća postolja te silikonirani spojevi između bista i granitnih obloga na svim pozicijama, a popravljeno je i mehaničko oštećenje bronzane biste Ivice Mažara.

Kada su u pitanju spomenici borcima iz Drugog svjetskog rata, ove godine je nakon dugo godina čekanja konačno uređen pristupni plato spomeniku palim Krajišnicima na Banj brdu,  a sanirano je i spomen-obilježje palim borcima NOR-a u Potkozarju – naselje Karalići. Završena je i rekonstrukcija spomen-kosturnice u Drakuliću, kao i spomen-biste narodnog heroja Boška Karalića u Potkozarju.

Takođe, sanirani su i spomenici poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata na Rakovačkim barama i u Stričićima.

Od preostalih radova koji su planirani za ovu godinu, ostalo je da se završi spomenik poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata u Jagarama.

“Sanacija spomenika u Jagrama bi trebala biti gotova do kraja decembra”, kazao je Keserović.

On kaže da će ovi poslovi biti nastavljeni i naredne godine, a u planu je sanacija spomenika u mjesnim zajednicama: Bočac, Donja kola, Krupa na Vrbasu i spomenika i nadgrobnih ploča u MZ Pobrđe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana