За три године 400 грађана Бањалуке промијенило име

nezavisne.com
За три године 400 грађана Бањалуке промијенило име

Бањалука - За три године своје име је промијенило скоро 400 грађана, потврдили су у Одјељењу за општу управу.

 

 

Разлози због којих грађани мијењају имена су различити, од тога да желе да имају модерније или међународно име због одласка у иностранство до тога да им се њихово не свиђа, али има и случајева да и родитељи не упишу дјецу на вријеме у матичне књиге рођених.

“Иако разлога има много, грађани најчешће кратко одговарају и изјашњавају се да су они лични”, рекли су у Одјељењу.

Додали су да су у прва три мјесеца ове године имали 27 захтјева у којима су грађани тражили да промијене име.

“Прошле године 121 грађанин је изабрао ново име, 2017. године било их је 118, а 2016. име су промијениле 152 особе”, рекли су у овом одјељењу.

Викторија П. казала је да је она своје име промијенила у међународно име које јој је било најљепше.

“Одувијек сам имала жељу да га промијеним јер сматрам да нас оно у много чему означи и утиче на нас. Сада када имам ново име, као да сам с новим идентитетом добила и нови живот”, истакла је она.

Додала је да је њено прво име било старинско, те да је док је била дјевојчица често плакала због тог имена јер је сматрала да је ружније од других.

И Даниел К. се слаже с њом и каже да име утиче на живот сваког човјека, а да је он своје промијенио због одласка у другу државу.

“Име сам промијенио прије неколико година и то из разлога јер га у држави у коју сам се преселио нису знали ни изговорити ни написати. Сада је све много лакше”, рекао је он.

У Одјељењу су објаснили да има случајева када није могуће да неко промијени име, а да се то односи на оне против којих се води кривични поступак, те ако су осуђени за кривично дјело док казна није извршена.

“Малољетне особе могу да промијене име само на захтјев оба родитеља или усвојиоца, а за дјецу старију од 10 година потребан је и њихов пристанак”, истакли су у надлежном одјељењу.

Додали су да захтјев за промјену имена рјешава надлежни орган на чијој територији је пријављена особа која жели да га промијени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана