За нова радна мјеста град Бањалука издваја милион марака

Весна Поповић
За нова радна мјеста град Бањалука издваја милион марака

Бањалука - За отварање нових радних мјеста кроз овогодишње субвенције за запошљавање из градског буџета биће издвојено нешто више од милион марака, што је за око 310.000 марака више у односу на износ који је лани одобрен за те намјене.

Начелник Одјељења за привреду Раденко Комљеновић је рекао да је за овај вид подстицаја у посљедњих пет година град издвојио 3,5 милиона марака, чиме је запослено 608 људи.

- Тиме је град, уз остале олакшице и друге подстицаје засигурно значајно допринио смањењу броја незапослених - рекао је Комљеновић.

Он је подсјетио да је град лани за подстицаје за запошљавање одобрио око 720.000 КМ, а тим новцем је предвиђено запошљавање 165 радника у производним, занатским и услужним дјелатностима.

- Од укупног износа, 456.810 КМ добило је 37 привредних друштава и самосталних предузетника за унапређење пословања и побољшања конкурентности, чиме је отворено 113 радних мјеста. Преостали износ, 263.000 КМ добила су 52 незапослена лица на име самозапошљавања - навео је Комљеновић.

Истакао је да је у складу са уговорима корисницима подстицаја намијењених за набавку основних средстава, преквалификацију и сертификацију до децембра прошле године исплаћен цјелокупан износ.  

- Када је ријеч о подстицајима за самозапошљавање до тог периода је исплаћено 60 одсто одобрених средстава. По 20 одсто биће уплаћено послије шест мјесеци, односно након годину по закључењу уговора - појаснио је Комљеновић.

Нова правила

Раденко Комљеновић је подсјетио да је прошлогодишњи Програм коришћења подстицајних средстава за запошљавање имао и одређене новине у односу на претходни период.

- Раније су субвенције биле намијењене послодавцима за запошљавање радника, односно за суфинансирање дијела трошкова радног мјеста. Од прошле године субвенције су усмјерене за суфинансирање трошкова набавке основних средстава, увођења нових стандарда и преквалификацију радника - нагласио је Комљеновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана