За мањи ризик од поплава 900.000 марака

В. П.
За мањи ризик од поплава 900.000 марака

Бањалука - Како би био смањен ризик од поплава, у наредна три мјесеца биће уређен дио корита ријеке Врбас од моста у Трну према ушћу Драгочајке.

Пројекат финансирају Развојни програм УН (УНДП) и Градска управа са мало више од 900.000 КМ. Градоначелник Игор Радојичић је у петак озваничио почетак радова у оквиру којих ће на тој дионици бити урађено 600 метара обалоутврде, а на 300 метара ће бити очишћено корито.

- Након поплава 2014. године са УНДП-ом урађен је идејни пројекат уређења и заштите 20 километара обале и корита Врбаса и од те дионице за десет километара имамо припремљен и главни пројекат. За уређење цијелог водотока нам је потребно до 50 милиона КМ и ови радови су први корак ка реализацији тог пројекта - рекао је Радојичић.

Казао је да је град за уређење овог дијела корита Врбаса обезбиједио 30 одсто средстава, а УНДП остатак.

- Ови радови су усмјерени ка томе да буде повећана пропусна моћ корита Врбаса јер су 2014. године од Ребровачког моста па низводно биле највеће поплаве - рекао је Радојичић.

Шеф канцеларије УНДП-а у Бањалуци Горан Вукмир је рекао да је ово један од пројеката које они реализују, а који се односи на смањење ризика од климатских промјена у сливу ријеке Врбас.

- Са градом смо направили план за смањење ризика од поплава на подручју Бањалуке и ови радови су први корак у његовој реализацији - казао је Вукмир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана