Vrbas nosi 13.000 kubnih metara smeća

Svjetlana Zadić
Vrbas nosi 13.000 kubnih metara smeća

Mreža u Eko-centru "Bočac jezero" pukla je poslije velikog dotoka otpada, a nova, privremena mreža, koja je postavljena nekoliko kilometara nizvodno rijekom Vrbas, trenutno zaustavlja oko 13.000 kubnih metara smeća.

Potvrdio je ovo "Glasu Srpske" direktor preduzeća "Euro-hem", pod čijom se nadležnošću nalazi Eko-centar Nenad Opačić.

- Dotrajala mreža to nije mogla da izdrži i velika količina otpada od 13.000 metara kubnih prošla je centar i krenula nizvodno. Napravili smo privremenu mrežu ispred "Tropikovih" ribnjaka, gdje smo zaustavili otpad. Nadamo se da ćemo ga tu zadržati što duže, jer nam je mnogo lakše da ga čistimo sa tog lokaliteta nego da ode do hidroelektrane. Koliko ćemo uspjeti da spriječimo da ne ide dalje, ne znamo - kazao je Opačić.

Kako je rekao, taj problem se u više navrata pominjao i znalo se da je oscilacija vodostaja opasnost za dotrajalu mrežu.

- Zbog prevelikih oscilacija neophodno je da bude izgrađena i postavljena nova mreža i ograda za zaustavljanje otpada. Intenzivno radimo na pribavljanju materijala za novu mrežu i svjesni smo da se sve radi sa zakašnjenjem, ali jednostavno ne možemo drugačije - naglasio je Opačić.

Prema njegovim riječima, čišćenje otpada će trajati mjesecima.

- Najvažnije je da se otpad tu zadrži, da ne ode nizvodno, jer ako se to desi, velike padavine mogu da prouzrokuju da ode i prema gradu - upozorio je Opačić.

Prema njegovim riječima, kada opada vodostaj kumulacionog jezera, rijeka Vrbas se kod Eko-centra vraća u prvobitno korito i tu je mreža jako ugrožena, što je dovelo do njenog potpunog pucanja.

- Ova lokacija kod ribnjaka je bezbjednija, jer je voda tu dublja i nema hidrauličnog pritiska, tako da imamo dobre izglede da otpad sačuvamo da ne ode dalje - rekao je Opačić.

Jedino rješenje problema je, smatra on, da se on prebaci na republički nivo, jer grad ne može ništa da preduzme sam.

- Očigledno je da te opštine uzvodno od Vrbasa ne čiste smeće i tako ono dolazi do nas. Tražićemo od grada oko 30.000 maraka za mrežu, a od Vlade da organizuje opštine uzvodno, da bi taj problem bio riješen - rekao je Opačić.

On je dodao da još 180.000 maraka nedostaje da bi se završilo postavljanje nove mreže i bio izgrađen teretni brod, koji bi ubrzao vađenje i manipulaciju otpadom.

Iz Administrativne službe grada su rekli da su svjesni problema koji se može stvoriti ako otpad prođe prema gradu.

- Grad ima potpisan sporazum o saradnji sa opštinama uzvodno od Vrbasa, u smislu čišćenja otpada sa obala, ali te opštine ga ne poštuju i zato toliko smeće dolazi do Bočca. Vrbas i njegove obale na području Banje Luke su očišćeni i naše aktivnosti su usmjerene ka održavanju te čistoće. U okviru Odjeljenja za privredu ove godine izdvajamo 44.000 maraka kao podršku radu Eko-centra - rekao je portparol Administrativne službe grada Milenko Šajić.

Posjeta

Banju Luku je juče posjetio direktor američkog Regionalnog centra za pitanja nauke, tehnologije i životne sredinu Semjuel Kotis i predstavnik Ambasade SAD u Sarajevu Šelbi Leg.
Razlog njihovog dolaska je zainteresovanost za aktivnosti koje grad preduzima na zaštiti životne sredine. Gosti iz SAD razgovarali su sa gradonačelnikom Dragoljubom Davidovićem.

Semjuel Kotis posjetiće danas i Eko-centar "Bočac jezero", gdje će ga nadležni upoznati sa problemima zbog pucanja mreže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana