Висока температура и кашаљ ломе све више пацијената у Бањалуци

В. П.
Висока температура и кашаљ ломе све више пацијената у Бањалуци

Бањалука - У амбулантама породичне медицине од почетка године је повећан је број пацијената са симптомима сличним грипу, високим температурама и кашљем.

Начелник Службе породичне медицине "Дома здравља" Косана Станетић је додала да су код пацијената који су претходних дана тражили помоћ љекара такође биле присутне и акутне респираторне инфекције од којих су оболијевали, одрасли и дјеца.

- Поред повишене температуре најчешћи симптоми су били грлобоља, повраћање, малаксалост, болови у стомаку, болови у зглобовима и мишићима. У случају појаве ових симптома потребно је да се обољели јаве породичном доктору, који ће поставити дијагнозу и прописати терапију - рекла је Станетићева.

Додала је да се болести лакше и брже преносе у затвореним просторијама у којима у овом периоду борави већи број особа.

- Неповољни микроклиматски услови неповољно утичу на здравље у било којој животној доби, а то се првенствено  одражава на органе за дисање - казала је Станетићева.

Навела је да се негативне посљедице времена могу  ублажити кроз унос довољних количина течности, да исхрана треба да буде базирана на воћу и поврћу, као и на храни богатој витаминима и минералима.

Рекла је да је Служба породичне медицине од 1. јануара збринула 888 пацијената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана