Više prostora za djecu sa problemima u Banjaluci

Vesna Popović
Više prostora za djecu sa problemima u Banjaluci

Banjaluka - Dnevni centar za djecu u riziku od juče funkcioniše u novim prostorijama u ulici Petra Pecije, u naselju Lazarevo, što će omogućiti efikasniju i bolju podršku mališanima koji su skitali, koji su zlostavljani, imaju problema u porodici ili drugih poteškoća.

Ovaj dnevni centar od 2011. godine postoji u gradu i funkcioniše u prostorijama udruženja "Nova generacija" u Novoj varoši, a taj prostor je znatno manji od novog. Isto tako, pomoć koja je pružana mališanima u Dnevnom centru finansirana je putem međunarodnih projekata, a od sada tu obavezu je na sebe preuzeo grad. Novi prostor pustili su u funkciju gradonačelnik Igor Radojičić i direktor organizacije "Save the Children" Andrea Žeravčić.

Radojičić je rekao da je ovaj dnevni centar primjer zajedničkog rada grada, udruženja i međunarodnih organizacija.

- Banjaluka sa oko 200.000 stanovnika ima, nažalost, i ovakvu potrebu, a to je da se pruži podrška djeci koja su zatečena u skitnji ili imaju problema kod kuće. Grad je obezbijedio prostor i sufinansiranje rekonstrukcije objekata. Povećali smo budžet Centra za socijalni rad kako bi mogli finansirati rad ovog centra, tako da ubuduće neće morati da zavisi od međunarodnih projekata - kazao je Radojičić.

Dodao je da se pored ovog dnevnog centra nalazi još jedan objekat u kojem bi trebalo da bude otvoren dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama u psihofizičkom razvoju.

- I taj objekat će biti rekonstruisan i nadam se da će taj posao biti završen do kraja maja - kazao je Radojičić i dodao da će rad i ovog dnevnog centra finansirati grad.

Direktor organizacije " Save the Children " Andrea Žeravčić je rekla da joj je drago što je grad preuzeo brigu o centru na sebe.

Direktor udruženja "Nova generacija" Jadranko Janković je rekao da je Dnevni centar otvoren svakog dana od devet do 17 časova.

- Kao i do sada, djeca će imati tri obroka dnevno. Ako je potrebno, obezbijedićemo im sredstva za higijenu i garderobu, a na raspolaganju će imati i psihologa, socijalnog radnika te defektologa - rekao je Janković.

Dodao je da trenutno imaju registrovanih 56 korisnika, ali da ta djeca ne dolaze svaki dan u Dnevni centar.

Mirjana Šorda, čijih četvoro djece koristi usluge ovog centra, zahvalna je na pomoći koju dobijaju godinama.

- Pomažu mi da djecu izvedem na pravi put. Kao nezaposlena majka četvoro djece nalazim se u teškoj situaciji i da nije njihove podrške, ne znam šta bih uradila - kazala je Šorda.

Grijanje

Igor Radojičić je rekao da je dobro što je pokrenuta inicijativa pred Ustavnim sudom RS u vezi sa setom odluka koje je nedavno usvojila Skupština grada.

- Mi smo upravo vodeći se praksom Ustavnog suda RS radili te odluke i uvjeren sam da će one proći test Ustavnog suda RS - rekao je Radojičić.

Partija "Sloboda" je prošle sedmice podnijela inicijativu Ustavnom sudu RS za ocjenu zakonitosti i ustavnosti odluka Skupštine grada vezanih za isporuku toplotne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana