Vandali polomili 13 sadnica javora i platana

Nikola Lugić
Vandali polomili 13 sadnica javora i platana

U ulici Kralja Alfonsa XIII u noći između 15. i 16. septembra vandali su polomili i uništili 13 mladih stabala platana. Tako su se po ko zna koji put sadnice našle na meti neodgovornih i obijesnih pojedinaca.

Izjavio je ovo "Glasu Srpske" portparol Administrativne službe grada Banjaluka Milenko Šajić.

- Najprije je na početku ulice uništeno 11 stabala kalemljenog javora, a zatim su polomljena i dva platana u blizini Ekonomske škole. Ova stabla posađena su prije dvije godine, ali im vandali nisu dozvolili da izrastu i na pravi način ukrase naš grad - rekao je Šajić.

On je dodao da je i ranije u više navrata uništavano javno zelenilo na gradskom području, pa čak i mlade, tek posađene sadnice.
- Sadnice se najviše uništavaju u drvoredima, u naseljima i trakama uz saobraćajnice. Poznati su slučajevi uništavanja 77 mladih sadnica u toku jedne noći na istočnom tranzitu, zatim na Bulevaru cara Dušana, u ulici Jovana Dučića, Aleji Svetog Save, Vojvode Pere Krece... - kazao je Šajić.

On je dodao da Administrativna služba grada apeluje na građane da zajedno sa gradskim vlastima sačuvaju zelenilo u Banjaluci.

- Jedan od prepoznatljivih simbola Banjaluke je zelenilo i prelijepe aleje. Svi zajedno moramo da radimo sve što je u našoj moći da ga što bolje sačuvamo - naglasio je Šajić.

Još je istakao da će za održavanje drveća u drvoredima, parkovima, naseljima i drugim prostorima iz budžeta grada, prema Programu zajedničke komunalne potrošnje, u 2010. godini biti izdvojeno 330.000 maraka.

- Tu spadaju orezivanje, sječa, uklanjanje izdanaka, vađenje panjeva, okopavanje, prihrana i zalijevanje. Po Studiji zdravstvenog stanja drvoreda za sanaciju drveća biće utrošeno 20.000 maraka - kazao je Šajić.

Prema njegovim riječima, drvoredi u gradu vremenom "propadaju", što je i prirodno.

- Upravo iz tih razloga 2009. godine urađena je naučna analiza zdravstvenog stanja stabala sa prijedlogom mjera sanacije u parkovima "Petar Kočić" i "Mladen Stojanović". Projekat je pokrenuo i finansirao grad - istakao je Šajić.

Još je rekao da se sve aktivnosti na stablima planiraju i vode po preporukama ove dvije studije, što podrazumijeva sanaciju i njegu.

- Kod izbora vrste drveća koje sadimo u gradu pridržavamo se projekta, a u parkovima se pridržavamo preporuka iz navedenih studija - istakao je Šajić.

Dodaje da je prema okvirnim podacima, a na osnovu raspoložive evidencije, ove godine zasađeno oko 3.000 sadnica.

- Radi se o sadnicama koje su zasađene u drvoredima, parkovima i naseljima. Od ovog broja 60 odsto otpada na zanovljene zasade, što znači da su zasađene na mjestima gdje su stabla uništena ili posječena. To su slučajevi kao što su namjerno vandalsko lomljenje novozasađenih sadnica ili osušena stabla koja predstavljaju opasnost za lica i objekte - naglasio je Šajić.

Kazne

Kazne za lica za koja se utvrdi da su počinila krivično djelo uništavanja drveća i javnih zelenih površina kreću se od 100 do 1.000 maraka.

- Komisija za zaštitu gradskog zelenila utvrđuje kolika je šteta načinjena, te to lice, pored utvrđene kazne, snosi i troškove sađenja novih sadnica na mjestu polomljenih - rekao je zamjenik načelnika Komunalne policije Neđeljko Radulović, apelujući na građane da uočena oštećenja ili uništavanja prijave na telefonske brojeve 244-425 ili 306-464.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana