Вандали поломили 13 садница јавора и платана

Никола Лугић
Вандали поломили 13 садница јавора и платана

У улици Краља Aлфонса XIII у ноћи између 15. и 16. септембра вандали су поломили и уништили 13 младих стабала платана. Тако су се по ко зна који пут саднице нашле на мети неодговорних и обијесних појединаца.

Изјавио је ово "Гласу Српске" портпарол Aдминистративне службе града Бањалука Миленко Шајић.

- Најприје је на почетку улице уништено 11 стабала калемљеног јавора, а затим су поломљена и два платана у близини Економске школе. Ова стабла посађена су прије двије године, али им вандали нису дозволили да израсту и на прави начин украсе наш град - рекао је Шајић.

Он је додао да је и раније у више наврата уништавано јавно зеленило на градском подручју, па чак и младе, тек посађене саднице.
- Саднице се највише уништавају у дрворедима, у насељима и тракама уз саобраћајнице. Познати су случајеви уништавања 77 младих садница у току једне ноћи на источном транзиту, затим на Булевару цара Душана, у улици Јована Дучића, Aлеји Светог Саве, Војводе Пере Креце... - казао је Шајић.

Он је додао да Aдминистративна служба града апелује на грађане да заједно са градским властима сачувају зеленило у Бањалуци.

- Један од препознатљивих симбола Бањалуке је зеленило и прелијепе алеје. Сви заједно морамо да радимо све што је у нашој моћи да га што боље сачувамо - нагласио је Шајић.

Још је истакао да ће за одржавање дрвећа у дрворедима, парковима, насељима и другим просторима из буџета града, према Програму заједничке комуналне потрошње, у 2010. години бити издвојено 330.000 марака.

- Ту спадају орезивање, сјеча, уклањање изданака, вађење пањева, окопавање, прихрана и залијевање. По Студији здравственог стања дрвореда за санацију дрвећа биће утрошено 20.000 марака - казао је Шајић.

Према његовим ријечима, дрвореди у граду временом "пропадају", што је и природно.

- Управо из тих разлога 2009. године урађена је научна анализа здравственог стања стабала са приједлогом мјера санације у парковима "Петар Кочић" и "Младен Стојановић". Пројекат је покренуо и финансирао град - истакао је Шајић.

Још је рекао да се све активности на стаблима планирају и воде по препорукама ове двије студије, што подразумијева санацију и његу.

- Код избора врсте дрвећа које садимо у граду придржавамо се пројекта, а у парковима се придржавамо препорука из наведених студија - истакао је Шајић.

Додаје да је према оквирним подацима, а на основу расположиве евиденције, ове године засађено око 3.000 садница.

- Ради се о садницама које су засађене у дрворедима, парковима и насељима. Од овог броја 60 одсто отпада на зановљене засаде, што значи да су засађене на мјестима гдје су стабла уништена или посјечена. То су случајеви као што су намјерно вандалско ломљење новозасађених садница или осушена стабла која представљају опасност за лица и објекте - нагласио је Шајић.

Казне

Казне за лица за која се утврди да су починила кривично дјело уништавања дрвећа и јавних зелених површина крећу се од 100 до 1.000 марака.

- Комисија за заштиту градског зеленила утврђује колика је штета начињена, те то лице, поред утврђене казне, сноси и трошкове сађења нових садница на мјесту поломљених - рекао је замјеник начелника Комуналне полиције Неђељко Радуловић, апелујући на грађане да уочена оштећења или уништавања пријаве на телефонске бројеве 244-425 или 306-464.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана