Urušavanje spomenika prijeti posjetiocima

Marijana Miljić
Urušavanje spomenika prijeti posjetiocima

Spomenik palim borcima Drugog svjetskog rata na Banj brdu, nagrizen zubom vremena nalazi se u katastrofalnom stanju. Dijelovi monumentalnog djela jednog od najvećih jugoslovenskih kipara i majstora memorijalne plastike Antuna Augustinčića se urušavaju.

Zato postoje table upozorenja posjetiocima da budu oprezni prilikom oblaska ili eventualnog penjanja na spomenik.

Saradnik za građevinsko nasljeđe u Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa Jelena Savić rekla je da je prije par godina ovaj zavod uradio projekat sanacije spomenika.

- Potrebna su nam sredstva za obnovu spomenika, ali mi ih trenutno nemamo - rekla je Savićeva i dodala da ne zna kada će se obezbijediti sredstva za obnovu, te kada bi mogli početi radovi na obnovi spomenika na Banj brdu.

Direktor Turističke organizacije grada Banje Luke Ostoja Barašin rekao je da se do sada nije desilo da je neko povrijeđen zbog urušavanja spomenika.

- Postoji opasnost da se neko povrijedi jer se sitni dijelovi spomenika obrušavaju. Zbog toga su postavljene table upozorenja da se ne prilazi blizu spomenika - rekao je Barašin.

Prema njegovim riječima, kada bi ovaj spomenik bio obnovljen privukao bi mnogo više turista.

- I sada turisti posjećuju spomenik na Banj brdu. Ali, sigurno nisu oduševljeni izgledom spomenika i teško da će se vratiti ponovo na Banj brdo - rekao je Barašin.

Banjolučanin Goran Pušić rekao je da voli obići  spomenik sa kojeg se kao na dlanu vidi grad Banja Luka.

- Redovno sa djevojkom prošetam do spomenika na Banj brdu i često vidimo kako se dijelovi ovog spomenika obrušavaju. Zato me je nekada strah - kaže Pušić i dodaje da je sramota za jedan od najposjećenijih spomenika u Banjoj Luci da je u ovakvom stanju, te da nadležni treba što prije da riješe ovaj problem.

Redovno održavanje

Koordinator za analitiku i odnose sa javnošću u Odjeljenju za stambene i komunalne poslove i poslove saobraćaja Danira Pipić rekla je da ovo odjeljenje redovno održava okolinu spomenika.

- U nadležnosti ovog odjeljenja je održavanje komunalne opreme, javnog zelenila i javne higijene oko spomenika i to se redovno obavlja - rekla je Pipićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana