Урушавање споменика пријети посјетиоцима

Маријана Миљић
Урушавање споменика пријети посјетиоцима

Споменик палим борцима Другог свјетског рата на Бањ брду, нагризен зубом времена налази се у катастрофалном стању. Дијелови монументалног дјела једног од највећих југословенских кипара и мајстора меморијалне пластике Aнтуна Aугустинчића се урушавају.

Зато постоје табле упозорења посјетиоцима да буду опрезни приликом обласка или евентуалног пењања на споменик.

Сарадник за грађевинско насљеђе у Републичком заводу за заштиту културно-историјског насљеђа Јелена Савић рекла је да је прије пар година овај завод урадио пројекат санације споменика.

- Потребна су нам средства за обнову споменика, али ми их тренутно немамо - рекла је Савићева и додала да не зна када ће се обезбиједити средства за обнову, те када би могли почети радови на обнови споменика на Бањ брду.

Директор Туристичке организације града Бање Луке Остоја Барашин рекао је да се до сада није десило да је неко повријеђен због урушавања споменика.

- Постоји опасност да се неко повриједи јер се ситни дијелови споменика обрушавају. Због тога су постављене табле упозорења да се не прилази близу споменика - рекао је Барашин.

Према његовим ријечима, када би овај споменик био обновљен привукао би много више туриста.

- И сада туристи посјећују споменик на Бањ брду. Aли, сигурно нису одушевљени изгледом споменика и тешко да ће се вратити поново на Бањ брдо - рекао је Барашин.

Бањолучанин Горан Пушић рекао је да воли обићи  споменик са којег се као на длану види град Бања Лука.

- Редовно са дјевојком прошетам до споменика на Бањ брду и често видимо како се дијелови овог споменика обрушавају. Зато ме је некада страх - каже Пушић и додаје да је срамота за један од најпосјећенијих споменика у Бањој Луци да је у оваквом стању, те да надлежни треба што прије да ријеше овај проблем.

Редовно одржавање

Координатор за аналитику и односе са јавношћу у Одјељењу за стамбене и комуналне послове и послове саобраћаја Данира Пипић рекла је да ово одјељење редовно одржава околину споменика.

- У надлежности овог одјељења је одржавање комуналне опреме, јавног зеленила и јавне хигијене око споменика и то се редовно обавља - рекла је Пипићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана