Učenici održali lekciju vozačima

J. Š.
Učenici održali lekciju vozačima

Banjaluka - Policija je juče zajedno sa đacima Osnovne škole "Branko Ćopić" kontrolisala vozače u naselju Borik, u okviru preventivne kampanje "Pazi, pazi, đak po zebri gazi" čiji je cilj podizanje svijesti učesnika u saobraćaju.

Djeca su uz pomoć policije zaustavljala vozila i dijelila zelene balone vozačima koji su imali vezan bezbjednosni pojas i nisu razgovarali putem mobilnog telefona u toku vožnje, dok su oni neodgovorniji dobijali crvene balone.

- Došla sam ovdje sa svojim drugarima da vježbamo kako da se ponašamo na ulici. Prije prelaska moramo dobro pogledati na obje strane puta. Pošto je krenula školska godina, preporučujem vozačima da paze na djecu - rekla je osmogodišnja Mia T.

Da će mnogi vozači poslušati savjet malene Mije, može se vidjeti i na osnovu toga što je većina njih "zaradila" zeleni balon, a oni kojima je pripao crveni balon obećali su da će ubuduće biti odgovorniji za volanom.

- Akcija je izuzetno dobra i trebalo bi je podržati kako bi mališani naučili što više o saobraćajnoj kulturi. Isto važi i za vozače - rekao je Dragan Janić koji je dobio zeleni balon sa smajlijem jer je poštovao saobraćajne propise.

Zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić je kazao da je suština akcije preventivno djelovanje, te da grad stalno ide ka tome da bezbjednost u saobraćaju diže na što veći nivo.

Policijska stanica za bezbjednost saobraćaja prekontrolisala je signalizaciju i puteve, ali i pojačala kontrolu brzine kretanja u blizini škola.

 - Ova akcija će trajati tokom septembra. Obišli smo lokacije i sve ulice koje vode do škola, gdje smo provjerili stanje signalizacije. Putne pravce u blizini škola smo propisno obilježili - rekao je komandir Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Dragan Milošević.

Maštoviti prelazi

U sklopu aktivnosti koje grad sprovodi povodom početka školske godine živopisno su oslikani prilazi pješačkim prelazima kod osnovnih škola "Aleksa Šantić", "Branko Radičević" i "Branko Ćopić".

- Stilizovane pješačke prelaze smo radili s ciljem skretanja pažnje našim najmlađim sugrađanima na koji način treba da se ponašaju u saobraćaju i da izbjegnemo nemile događaje - rekao je Amidžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana