Убудуће 7. фебруар у републичком календару значајних датума

В. П.
Убудуће 7. фебруар у републичком календару значајних датума

Бањалука - Седми фебруар, Дан сјећања на жртве које су усташе побиле 1942. године на подручју Дракулића, Шарговца и Мотика, од идуће године биће обиљежаван као датум од републичког значаја ради чувања од заборава мучки убијених Срба у Другом свјетском рату.

Рекао је то јуче министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић послије састанка са потпредсједником Скупштине града Миланом Милаковићем који је иницирао да 7. фебруар уђе у републички календар значајних датума.

- Влада Републике Српске прихватила је иницијативу Милаковића, који је и потомак страдалих од усташких злочина - рекао је Савановић, који је и предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова.

Додао је да је тада велики број људи настрадао само зато јер су били православне вјере и што су се борили за право на живот, територију и породицу.

- Морамо бити опрезни и економски јаки како се ови злочини не би поновили - поручио је Савановић.

Милаковић је рекао да ће се залагати да се 7. фебруар обиљежава не само у Бањалуци и Републици Српској, него и на цијелој територији бивше Југославије.

- Више од 3.000 људи је поклано. То је највећи злочин у једном дану у Другом свјетском рату без испаљеног метка. Сматрам се не треба да осуђујемо и мрзимо, али жртве не смију бити заборављене - казао је Милаковић.

Он је подсјетио да је тада страдало девет његових предака, од којих петоро дјеце млађе од десет година.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана