У живот са два презимена

Весна Поповић
У живот са два презимена

Бањалука - Све чешћа је пракса да приликом удаје жене узимају мужево и задржавају своје презиме али је неуобичајено постало да дјеца имају два презимена. Само од почетка године у Матичном уреду Градске управе уписана су три дјечака са презименима оба родитеља а у прошлој години таквих случајева било је десетак.

У јавности превладавају различита мишљења јер једни тврде да је то одступање од традиционалног да дјеца добијају очево презиме, да је постало помодарство и да дјеца са два презимена имају додатне компликације у другим фазама живота. Други опет имају супротно мишљење и најчешће истичу да два презимена никоме не треба да сметају и да је то ствар личног избора и времена у којем живимо.

- Како је кренуло постаћемо Мексиканци. Имаћемо дјецу са десет презимена јер замислите женско дијете које по свом рођењу има два презимена и приликом удаје задржава своје и узима мужевљево. Па њено дијете у старту може да има три презимена и тако у недоглед. Познато је шта је традиција у нашем народу и ње се треба држати - каже Бањалучанка Драгица Гојић.

Шеф Одсјека за управне послове и грађанска стања Диана Џаја-Јокић нагласила је да је мали процент оних родитеља који у матичне књиге уписују дјецу са два или више презимена.

- Од 3.181 дјетета рођених у Бањалуци у 2014. години двојака презимена одређена су у свега десетак случајева - прецизирала је Џаја-Јокић.

Објаснила да је чланом 3 Закона о личном имену, између осталог, прописано да лично име дјетета одређују родитељи споразумно.

Социолог Биљана Милошевић је рекла да на нашим просторима у великом броју случајева и даље доминира традиција којом дијете добија једно презиме, обично очево.

- Давање презимена оба родитеља није погрешно, али пошто ова пракса није заживјела за дијете у каснијим фазама живота може бити компликована. У случају женске дјеце може представљати велики бирократски проблем - додала је Милошевићева.

Објаснила је да ће то посебно доћи до изражаја када одлучи да се уда.

- Поставља се питање колико наша бирократија технички може да подржи приликом издавања личних докумената али и у другим случајевима - прецизирала је Милошевићева.

Додала је да нису ријетке грешке службеника приликом уноса личних података те заврзлама око исправке.

- На примјер да ли је у презимену приликом уписа у матичне књиге садржана цртица или не. Па ако није зашто се она можда појављује у неким документима - навела је Милошевићева.

Рођени

Према подацима Завода за статистику РС у 2013. години Бањалука је била једина локална заједница у Српској која је имала позитиван природни прираштај гдје је број рођених био 2.015, а умрлих 1.935.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана