У бањалучким јавним кухињама потребе веће од капацитета

Невена Бунић
У бањалучким јавним кухињама потребе веће од капацитета

Бањалука - Јавне кухиње на подручју града свакодневно подијеле више од 700 оброка, а социјално угрожени уз укусну храну добију и топле ријечи љубазног особља које их служи.

Нажалост, у овим установама тврде да немају новца за повећање броја корисника, а сваки да­н јављају се нови корисници. У јавној кухињи градске организације Црвеног крста кажу да дневно подијеле 435 оброка.

- Сваки дан имамо пет до шест додатних захтјева за оброке. Када дођу нова лица упутимо их у Центар за социјални рад да би тамо добили социјалну карту и потврду да су угрожени случајеви. Проблем је у томе што имамо ограничена средства и број корисника - рекла је секретар Црвеног крста Жељкица Илић.

Додала је да са 31.500 КМ, које добију од града на мјесечном нивоу, једва покривају трошкове јавне кухиње.

- Углавном спремамо кувана јела као што су купус, пасуљ и рижа. Недјељом дијелимо хљеб и евентуално по конзерву или млијеко уколико нам их неко донира - казала је Илићева.

У Удружењу грађана "Мозаик пријатељства" кажу да се сами финансирају и да зависе од донација добрих људи.

- Наш "оброк љубави" припремамо једном седмично и то недјељом. Тог дана имамо око 450 корисника. Град нам за цијелу годину даје 4.000 КМ, што никако није довољно, с обзиром на то да нам мјесечни трошкови само на храну износе 2.000 КМ. Храну припремају волонтери, којих на сву срећу још има. Боримо се и стално организујемо различите акције прикупљања хране и новца за угрожене. Позивам све грађане да донирају намирнице, јер наша јавна кухиња и зависи од помоћи добрих људи - рекао је предсједник овог удружења Мирослав Субашић.

Добротворно друштво "Мерхамет" има своју јавну кухињу која се углавном финансира од помоћи из иностранства и дијелом из буџета града.

- Имамо 170 корисника који су углавном стари и изнемогли људи. Да нам није донација у новцу и намирницама, тешко да бисмо опстали. Морамо да уклопимо трошкове са донацијама - истакли су у "Мерхамету".

Корисници се не жале. Кажу да је најважније да свакодневно добију оброк.

- Храна је укусна, има је довољно, а и разноврсна је. Ми смо задовољни, само нека смо сити - рекао је један од корисника јавне кухиње Црвеног крста који није желио да му објавимо име.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана