Traženo više novca za infrastrukturu i kulturu

V. P.
Traženo više novca za infrastrukturu i kulturu

Banjaluka - Na javnoj raspravi o nacrtu budžeta grada za 2017. godinu, koja je u četvrtak uveče održana u punoj vijećnici Kulturnog centra Banski dvor, prisutni su tražili povećanje izdvajanja za komunalnu infrastrukturu i kulturu.

Predsjednik Savjeta MZ Rosulje Željko Gagula rekao je da svake godine preda liste prioriteta za taj dio grada, a među njima je sigurno uređenje korita rijeke Široke, te obnova parka "Mladen Stojanović". 

- Znamo da su budžeti za ove namjene mali, ali u posljednjih nekoliko godina se pojavio još jedan problem. Kroz programe komunalne potrošnje i izgradnje građevinskog zemljišta neki projekti i budu uvršćeni, ali problem je što se oni u toku godine ne realizuju, već se prebacuju na iduću godinu i tako unedogled. To se mora promijeniti - rekao je Gagula. Slične primjedbe su stizale i od predstavnika MZ Ada, Vrbanja, Lauš i drugih.

Kada je u pitanju oblast kulture, preovladalo je mišljenje da  novac koji je za iduću godinu planiran kroz Odjeljenje za društvene djelatnosti nije dovoljan.

Kulturni radnik Luka Medar rekao je da se od 2006. godine budžet ovog odjeljenja sa 19 miliona KM smanjio na oko 4,8 miliona KM.

- Tu je uključen sport, kultura i ostale djelatnosti kojima se bavi ovo odjeljenje. Tim novcem oni ne mogu zadovoljiti potrebe svih nas u kulturi - kazao je Medar.

Javna rasprava o nacrtu budžeta trajaće do 12. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana