Traže od firmi da se odreknu nadoknade

Jasmina Perišić
Traže od firmi da se odreknu nadoknade

Banjaluka - Preduzećima koja su sa mehanizacijom učestvovala u akciji čišćenja grada poslije poplava iz Gradske uprave je predloženo da se pismenim putem u roku od sedam dana odreknu prava na nadoknade za sve troškove koje su imali tokom čišćenja.

Potvrdio je to "Glasu Srpske" direktor preduzeća "Dep-ot" Novo Grujić i dodao da je to predstavnicima petnaestak firmi predloženo na sastanku koji je u srijedu održan u Gradskoj upravi. Grujić je rekao da su se predstavnici firmi koje su imale najveće troškove u čišćenju grada pobunili protiv ovog prijedloga.

- "Dep-ot" ne može da se odrekne nadoknade, jer je u čišćenju grada potrošeno i gradu fakturisano 218.000 KM. Po pravilima, trebalo bi da Vlada ili lokalna zajednica nadoknađuju troškove čišćenja. Gradonačelnik je naredio da "Dep-ot" primi otpad i nigdje nije pisalo da to bude bez nadoknade - rekao je Grujić.

On je naglasio da je najveći problem što je trošak već fakturisan, pa se plaćanje PDV-a ne može izbjeći.

- Ne možemo se odreći nadoknade, jer su vaga za otpad i fiskalna kasa uvezane u sistem indirektnog oporezivanja. Predlažem da se jedan dio nadoknade donira gradu za pomoć ugroženom području - poručio je Grujić.

Isto smatraju i u preduzeću "Čistoća".

- Posao smo završili, uredno fakturisali i platili 20.000 maraka PDV-a na fakturu od 139.000 KM, što nije malo. Vjerovatno će Upravni odbor "Čistoće" donijeti odluku da se odrekne dijela nadoknade u korist grada, a svakim drugim činom prekršili bismo zakon - rekao je v.d. direktora "Čistoće" Aleksandar Bajić.

U preduzeću "MG Mind" smatraju da nije u redu da firme koje su čistile grad plate još i PDV.

Iz Gradske uprave su potvrdili da je sastanak održan, ali kažu da informacije o tome ne mogu da daju bez odobrenja gradonačelnika Slobodana Gavranovića, koji je na putu. Gradonačelnik je ranije rekao da će svi zahtjevi za nadoknadu troškova biti razmotreni jer je riječ o velikim sredstvima.

Kamioni

U akciji čišćenja grada učestvovalo je 77 traktora i oko 260 kamiona sa bagerima i utovarivačima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana