Траже од фирми да се одрекну надокнаде

Јасмина Перишић
Траже од фирми да се одрекну надокнаде

Бањалука - Предузећима која су са механизацијом учествовала у акцији чишћења града послије поплава из Градске управе је предложено да се писменим путем у року од седам дана одрекну права на надокнаде за све трошкове које су имали током чишћења.

Потврдио је то "Гласу Српске" директор предузећа "Деп-от" Ново Грујић и додао да је то представницима петнаестак фирми предложено на састанку који је у сриједу одржан у Градској управи. Грујић је рекао да су се представници фирми које су имале највеће трошкове у чишћењу града побунили против овог приједлога.

- "Деп-от" не може да се одрекне надокнаде, јер је у чишћењу града потрошено и граду фактурисано 218.000 КМ. По правилима, требало би да Влада или локална заједница надокнађују трошкове чишћења. Градоначелник је наредио да "Деп-от" прими отпад и нигдје није писало да то буде без надокнаде - рекао је Грујић.

Он је нагласио да је највећи проблем што је трошак већ фактурисан, па се плаћање ПДВ-а не може избјећи.

- Не можемо се одрећи надокнаде, јер су вага за отпад и фискална каса увезане у систем индиректног опорезивања. Предлажем да се један дио надокнаде донира граду за помоћ угроженом подручју - поручио је Грујић.

Исто сматрају и у предузећу "Чистоћа".

- Посао смо завршили, уредно фактурисали и платили 20.000 марака ПДВ-а на фактуру од 139.000 КМ, што није мало. Вјероватно ће Управни одбор "Чистоће" донијети одлуку да се одрекне дијела надокнаде у корист града, а сваким другим чином прекршили бисмо закон - рекао је в.д. директора "Чистоће" Александар Бајић.

У предузећу "МГ Минд" сматрају да није у реду да фирме које су чистиле град плате још и ПДВ.

Из Градске управе су потврдили да је састанак одржан, али кажу да информације о томе не могу да дају без одобрења градоначелника Слободана Гаврановића, који је на путу. Градоначелник је раније рекао да ће сви захтјеви за надокнаду трошкова бити размотрени јер је ријеч о великим средствима.

Камиони

У акцији чишћења града учествовало је 77 трактора и око 260 камиона са багерима и утоваривачима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана