Trasiraju pravce razvoja za naredne dvije decenije

V. P.
Trasiraju pravce razvoja za naredne dvije decenije

Banjaluka - Kroz izradu novog urbanističkog plana mora biti očuvano gradsko zelenilo, riješen problem saobraćaja, obnovljeni industrijski potencijali, uređen daljinski sistem grijanja, te drugi segmenti kako bi Banjaluka nosila epitet grada udobnog za život.

Rečeno je to juče nakon konstitutivne sjednice Savjeta za izradu urbanističkog plana grada na kojem su oformljene smjernice za izradu tog dokumenta. Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da urbanistički plan treba da odredi pravce razvoja grada u narednih 20 godina.

- Grad se nalazi na prekretnici, jer treba da trasiramo pravce budućeg rasta i razvoja u novom konceptu. Želimo da Banjaluka bude ne samo glavni grad, već i regionalni centar - rekao je Radojičić.

Dodao je da razmatraju i ideju da u pojedinim područjima u užem jezgru grada, koja ne smiju biti narušena, budu postavljena ograničenja ili zabranjene nove gradnje dok ne budu donesena trajna urbanistička rješenja.

Gradski arhitekta Ivan Rašković, koji predsjedava Savjetu za izradu urbanističkog plana, rekao je da već nekoliko sedmica rade na izradi smjernica.

- One su neophodne kako bi što prije mogao biti objavljen tender za izbor obrađivača plana - rekao je Rašković. 

Savjet koji broji 19 članova je međunarodnog karaktera i u njemu su, osim domaćih, stručnjaci iz Srbije, Slovenije i Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana