Tradicionalna jela izložena u prirodi

Vojo Sajlović
Tradicionalna jela izložena u prirodi

PELAGIĆEVO - Prvi "Gastro susreti", koji su proteklog vikenda održani na jezeru Žabar bara u Pelagićevu, u sklopu "Ilindanskih svečanosti", privukli su brojne ljubitelje domaćih jela, ribljih specijaliteta, lovačkog gulaša, pita od sira i mesa, kolača...

U prekrasnom ambijentu, u prirodi, 14 izlagača predstavilo je svoja jela, od restorana, hotela, udruženja žena do lovačkih i ribolovačkih društava.

- Mogu da budem zadovoljan urađenim, jer smo uspjeli da privučemo veliki broj izlagača, koji su se predstavili svojim proizvodima, a i brojni gosti su se odazvali našem pozivu. Vjerujem da će ovi susreti zaživjeti i da ćemo se i iduće godine okupiti na ovom prekrasnom jezeru - rekao je načelnik opštine Pelagićevo Simo Stakić.

Posjetioci su odlučili da je najukusnije jelo pripremio restoran "Kolubara" iz Brčkog, da je najbogatija trpeza bila ona koju su spremile članice Kola srpskih sestara "Sveta Petka" iz Donjeg Žabara, dok su najbolju uslugu pružile članice Udruženja žena "Šamac" iz Šamca.

Uz brojne zvanice, koje su bile zadovoljne ponuđenim proizvodima, svoje zadovoljstvo nisu krili ni sami učesnici.

- Već pet godina učestvujemo na gastronomijadama širom Srpske i BiH. Posjetiocima smo ponudili lovačke specijalitete. Tu bih izdvojio paštetu od prepelice, a posebno bih istakao specijalitet lovački čorbanac, koji je postao naš zaštitni znak - kaže Svetozar Andrić iz Lovačkog udruženja "Jelen" iz Pelagićeva.

Manifestaciju "Gastro susreti" organizovala je opština Pelagićevo, uz pokroviteljstvo Ministarstva za trgovinu i turizam RS.

Posjetioci

I gosti su bili puni utisaka, te ohrabrili domaćine da i u idućim godinama organizuju gastronomijadu.

- Vjerujem da će ovi susreti postati tradicija, jer je gastronomija neodvojiva od turizma. Strani turisti nas prepoznaju po kvalitetnoj hrani. Raduje me činjenica da je ovdje prisutan veliki broj hotelijera, udruženja žena i lovačko-ribolovačkih društava - rekao je Aleksandar Đurić iz Brčkog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana