Традиционална јела изложена у природи

Војо Сајловић
Традиционална јела изложена у природи

ПЕЛAГИЋЕВО - Први "Гастро сусрети", који су протеклог викенда одржани на језеру Жабар бара у Пелагићеву, у склопу "Илинданских свечаности", привукли су бројне љубитеље домаћих јела, рибљих специјалитета, ловачког гулаша, пита од сира и меса, колача...

У прекрасном амбијенту, у природи, 14 излагача представило је своја јела, од ресторана, хотела, удружења жена до ловачких и риболовачких друштава.

- Могу да будем задовољан урађеним, јер смо успјели да привучемо велики број излагача, који су се представили својим производима, а и бројни гости су се одазвали нашем позиву. Вјерујем да ће ови сусрети заживјети и да ћемо се и идуће године окупити на овом прекрасном језеру - рекао је начелник општине Пелагићево Симо Стакић.

Посјетиоци су одлучили да је најукусније јело припремио ресторан "Колубара" из Брчког, да је најбогатија трпеза била она коју су спремиле чланице Кола српских сестара "Света Петка" из Доњег Жабара, док су најбољу услугу пружиле чланице Удружења жена "Шамац" из Шамца.

Уз бројне званице, које су биле задовољне понуђеним производима, своје задовољство нису крили ни сами учесници.

- Већ пет година учествујемо на гастрономијадама широм Српске и БиХ. Посјетиоцима смо понудили ловачке специјалитете. Ту бих издвојио паштету од препелице, а посебно бих истакао специјалитет ловачки чорбанац, који је постао наш заштитни знак - каже Светозар Aндрић из Ловачког удружења "Јелен" из Пелагићева.

Манифестацију "Гастро сусрети" организовала је општина Пелагићево, уз покровитељство Министарства за трговину и туризам РС.

Посјетиоци

И гости су били пуни утисака, те охрабрили домаћине да и у идућим годинама организују гастрономијаду.

- Вјерујем да ће ови сусрети постати традиција, јер је гастрономија неодвојива од туризма. Страни туристи нас препознају по квалитетној храни. Радује ме чињеница да је овдје присутан велики број хотелијера, удружења жена и ловачко-риболовачких друштава - рекао је Aлександар Ђурић из Брчког.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана