Talić: Izmjene poslovnika trebalo bi da olakšaju rad banjalučkog gradskog parlamenta

Srna
Talić: Izmjene poslovnika trebalo bi da olakšaju rad banjalučkog gradskog parlamenta

Banjaluka - Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić rekao je da bi izmjene i dopune skupštinskog Poslovnika, od kojih su ključne uvođenje instituta odborničke grupe i samostalnog odbornika, trebalo da olakšaju rad gradskog parlamenta.

"Imate određen broj odbornika koji su napustili svoje partije, a treba da se uključe u rad stručnih radnih tijela, te u rad skupštinskog Kolegijuma", rekao je Talić novinarima.


On je rekao da bi Nacrt odluke o izmjenama i dopunama skupštinskog Poslovnika trebalo da omogući i da odbornici nakon neke bitne tačke reda glasaju o njenom prihvatanju ili odbijanju, a ne da se čeka kraj skupštinskog zasjedanja.

"Vodili smo se i time da uvedemo neke nove institute, koji su sada već poznati kao takvi u radu Narodne skupštine, a to su odborničke grupe i samostalni odbornici, koje je propisao i sam Izborni zakon", rekao je Talić i dodao da je cilj da se odbornicima koji nisu bili članovi radnih tijela omogući da se uključe u njih.

Odbornik DNS-a u Skupštini grada Banjaluka Boran Bosančić smatra da je, što se tiče izmjena i dopuna skupštinskog Poslovnika, riječ o tehničkim stvarima organizacionog karaktera.

"Na taj način će se omogućiti da i političke partije koje imaju dva odbornika učestvuju u radu skupštinskog kolegijuma, a svakako i u samim skupštinskim komisijama", rekao je Bosančić.

Odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka Draško Stanivuković rekao je da bi, prije svega, izmjene Poslovnika trebalo da idu u pravcu da se skrati čekanje odgovora odbornicima, a ne formiranje odborničkih grupa, koji njeguju "preletače" i ljude koji mijenjaju dresove.

"Glavna institucija u Banjaluci treba da njeguje rad i marljivost i da nagrađuje vrijednost, te da tu postiže efikasnost, a ne da nagrađuje ljude koji mijenjaju dresove", rekao je Stanivuković.

On je naveo i da odborničku grupu ne mogu da čine dva, nego najmanje tri čovjeka.

"Na ovaj način se dešava usitnjavanje i omogućava se da se formiraju neke druge grupe i sve ono što smatram da gradski parlament ne treba da čini. Ovo treba da bude institucija koja prije svega nagrađuje moral i rad", rekao je Stanivuković.

Kolegijum Skupštine grada Banjaluka usvojio je ove sedmice Nacrt odluke o izmjenama i dopunama skupštinskog Poslovnika, čije su dvije ključne izmjene uvođenje instituta odborničke grupe i samostalnog odbornika.

Ove izmjene i dopune trebalo bi da razmotri gradski parlament na sljedećem zasjedanju, u drugoj polovini septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana