Stipendije đacima deficitarnih zanimanja

A. S.
Stipendije đacima deficitarnih zanimanja

Banjaluka - Za učenike koji odluče da se školuju za neka od deficitarnih zanimanja, poput bravara ili zidara, grad je obezbijedio stipendije u iznosu od 160 KM.

Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport predložilo je deficitarna zanimanja za narednu školsku, odnosno akademsku godinu, za koja će grad dodijeliti stipendije.

- Riječ je o zanimanjima za učenike srednjih škola: bravar, zidar, zidar-moler i mesar. Za studente koji se budu obrazovali za zvanja diplomirani profesor biologije, diplomirani inženjer tekstilnog inženjerstva i diplomirani inženjer elektrotehnike stipendije će biti 250 KM – naveli su iz ovog odjeljenja.

Učenici i studenti koji su u tekućoj školskoj godini ostvarili pravo na stipendiju za deficitarne struke, a koje u narednoj školskoj godini nisu definisane kao nedostajuće, imaju pravo na stipendiju do završetka obrazovanja u tim strukama, ukoliko ispunjavaju predviđene uslove.

- Za stipendije u narednoj školskoj i akademskoj godini planirano je 1,6 miliona KM, a pojedinačni iznosi su 80 za učenike, odnosno 130 KM za studente po osnovu uspjeha i socijalnog statusa - dodali su u odjeljenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana