Sportska dvorana Borik decenijama hram sporta i kulture

Niloka Lugić
Sportska dvorana Borik decenijama hram sporta i kulture

Sportska dvorana "Borik", koja danas slavi 36 godina postojanja i rada, za sve ove decenije bila je istinski hram sporta i kulture.

Izjavio je ovo "Glasu Srpske" direktor SC "Borik" Manojla Zrnić.

- Sportska dvorana "Borik" koja je jedan od zaštitnih znakova Banje Luke otvorena je 20. aprila 1974. godine. Neki od najljepših sportskih trenutaka u rukometu, boksu, košarci, malom fudbalu, kuglanju i drugim sportskim disciplinama desili su se upravo u ovoj dvorani. Ovdje su održani i brojni koncerti, sajmovi, snimane muzičke emisije, politički skupovi, organizovane razne manifestacije... Za vrijeme minulog Odbrambeno-otadžbinskom rata dvorana je jedno vrijeme bila prihvatilište i krov nad glavom za izbjegle - rekao je Zrnić.

Zrnić je istakao da je čast da otvore dvoranu "Borik" pripala rukometašima Boca koji će tu dvije godine kasnije iskovati titulu evropskog šampiona.

- Taj 20. april se pamti. Odmah poslije svečanog otvaranja, na teren su istrčali najbolji banjolučki rukometaši i u premijernoj utakmici u novoj dvorani ostvarili ubjedljivu pobjedu protiv Viteksa iz Visokog - priča Zrnić.

Zrnić je dodao da je sportska dvorana "Borik" konstruisana tako da pored sportskih događaja može da udovolji i zahtjevima održavanja kulturno-umjetničkih i obrazovnih manifestacija.

- Dvorana ima 2.480 sjedišta i oko 1.500 stajaćih mjesta, te posjeduje vlastitu binu i razglas pa je moguće i održavanje raznih manifestacija - kazao je Zrnić.

On je naglasio da usluge sportske dvorane koristi više od 30 klubova i desetak udruženja.

- Javna ustanova SC "Borik" ima 53 zaposlena i svi mi naporno radimo cijele godine kako bismo svim korisnicima obezbijedili što bolje uslove - naveo je Zrnić

Još je dodao da je planirana i rekonstrukcija dvorane zbog starosti infrastrukture i nemogućnosti normalnog rada zbog zastarjele tehnologije.

- Prošlo je 36 godina i postoje objektivni razlozi za transformaciju i mi ćemo intenzivno raditi na tome da dvoranu prilagodimo evropskim standardima. U završnoj fazi je idejni projekat i realno se može očekivati da za dvije godine projekat bude usvojen, te da se na neki način iznađu sredstva kako bi počeli rekonstrukciju ustanove - naglasio je Zrnić.
Prema njegovim riječima poseban akcenat pri rekonstrukciji dvorane biće osvrt na invalide i ljude sa posebnim potrebama.

Nova kuglana

- U sklopu SC "Borik" 24. aprila svečano ćemo otvoriti novu kuglanu na Laušu u zgradi "Elmonta". To je kuglana koja je korišćena na Svjetskom prvenstvu u kuglanju u Banjoj Luci i najmodernija je kuglana na prostorima bivše zemlje. Kuglana će biti dostupna sportistima i građanima, a služiće i za organizaciju raznih turnira - rekao je Manojla Zrnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana