Спортска дворана Борик деценијама храм спорта и културе

Нилока Лугић
Спортска дворана Борик деценијама храм спорта и културе

Спортска дворана "Борик", која данас слави 36 година постојања и рада, за све ове деценије била је истински храм спорта и културе.

Изјавио је ово "Гласу Српске" директор СЦ "Борик" Манојла Зрнић.

- Спортска дворана "Борик" која је један од заштитних знакова Бање Луке отворена је 20. априла 1974. године. Неки од најљепших спортских тренутака у рукомету, боксу, кошарци, малом фудбалу, куглању и другим спортским дисциплинама десили су се управо у овој дворани. Овдје су одржани и бројни концерти, сајмови, снимане музичке емисије, политички скупови, организоване разне манифестације... За вријеме минулог Одбрамбено-отаџбинском рата дворана је једно вријеме била прихватилиште и кров над главом за избјегле - рекао је Зрнић.

Зрнић је истакао да је част да отворе дворану "Борик" припала рукометашима Боца који ће ту двије године касније исковати титулу европског шампиона.

- Тај 20. април се памти. Одмах послије свечаног отварања, на терен су истрчали најбољи бањолучки рукометаши и у премијерној утакмици у новој дворани остварили убједљиву побједу против Витекса из Високог - прича Зрнић.

Зрнић је додао да је спортска дворана "Борик" конструисана тако да поред спортских догађаја може да удовољи и захтјевима одржавања културно-умјетничких и образовних манифестација.

- Дворана има 2.480 сједишта и око 1.500 стајаћих мјеста, те посједује властиту бину и разглас па је могуће и одржавање разних манифестација - казао је Зрнић.

Он је нагласио да услуге спортске дворане користи више од 30 клубова и десетак удружења.

- Јавна установа СЦ "Борик" има 53 запослена и сви ми напорно радимо цијеле године како бисмо свим корисницима обезбиједили што боље услове - навео је Зрнић

Још је додао да је планирана и реконструкција дворане због старости инфраструктуре и немогућности нормалног рада због застарјеле технологије.

- Прошло је 36 година и постоје објективни разлози за трансформацију и ми ћемо интензивно радити на томе да дворану прилагодимо европским стандардима. У завршној фази је идејни пројекат и реално се може очекивати да за двије године пројекат буде усвојен, те да се на неки начин изнађу средства како би почели реконструкцију установе - нагласио је Зрнић.
Према његовим ријечима посебан акценат при реконструкцији дворане биће осврт на инвалиде и људе са посебним потребама.

Нова куглана

- У склопу СЦ "Борик" 24. априла свечано ћемо отворити нову куглану на Лаушу у згради "Елмонта". То је куглана која је коришћена на Свјетском првенству у куглању у Бањој Луци и најмодернија је куглана на просторима бивше земље. Куглана ће бити доступна спортистима и грађанима, а служиће и за организацију разних турнира - рекао је Манојла Зрнић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана