Socijalisti pokreću inicijativu za obilježavanje godišnjice zemljotresa

Glas Srpske
Socijalisti pokreću inicijativu za obilježavanje godišnjice zemljotresa

Na današnji dan 1969. godine, Banjaluku je pogodio razoran zemljotres, u kome je život izgubilo 15 ljudi uz 1117 povrijeđenih.

Uništeno je 80.000 stanova, porušeni su privredni, društveni i javni objekti. Grad je obnovljen ali je ostala lekcija koje moramo da se prisjećamo, da obilježavamo taj dan i da čuvamo sjećanje na solidarnost i pomoć koju je Banjaluka dobila sa svih strana.

Gradski odbor Socijalističke partije Banjaluka namjerava pokrenuti inicijativu za obilježavanje godišnjice zemljotresa koji je razorio grad 1969. godine, iz više razloga. Pored odavanja počasti stradalima, cilj nam je i da se prisjetimo teških vremena u kojima su svi bili uz Banjaluku i Banjalučane. Da spominjemo tu solidarnost i da se sjetimo i zahvalimo onima koji su pomogli Banjaluci i Banjalučanima kada je bilo najteže.

Solidarnost je nešto što moramo da njegujemo i slavimo, da se prisjećamo primjera iz prošlosti ali i da nove generacije učimo da budu solidarne. Smatramo da na današnji dan Banjaluka treba da ima istorijski čas i svečanu smotru jedinica Civilne zaštite, Vatrogasaca, specijalnih timova za spašavanje, policije, volontera i medicinskih timova. Na današnji dan Banjaluka treba da pošalje poruku da se sjeća svih koji su pomogli, ali i da je danas spremna da pomogne ne samo sebi, nego i drugima u slučaju potrebe.

I na tom planu moramo uvijek da budemo bolji, da imamo najbolje timove, najviše volontera, najopremljenije službe i građane koji su kvalitetno edukovani o reagovanju prilikom prirodnih katastrofa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana