Социјалисти покрећу иницијативу за обиљежавање годишњице земљотреса

Глас Српске
Социјалисти покрећу иницијативу за обиљежавање годишњице земљотреса

На данашњи дан 1969. године, Бањалуку је погодио разоран земљотрес, у коме је живот изгубило 15 људи уз 1117 повријеђених.

Уништено је 80.000 станова, порушени су привредни, друштвени и јавни објекти. Град је обновљен али је остала лекција које морамо да се присјећамо, да обиљежавамо тај дан и да чувамо сјећање на солидарност и помоћ коју је Бањалука добила са свих страна.

Градски одбор Социјалистичке партије Бањалука намјерава покренути иницијативу за обиљежавање годишњице земљотреса који је разорио град 1969. године, из више разлога. Поред одавања почасти страдалима, циљ нам је и да се присјетимо тешких времена у којима су сви били уз Бањалуку и Бањалучане. Да спомињемо ту солидарност и да се сјетимо и захвалимо онима који су помогли Бањалуци и Бањалучанима када је било најтеже.

Солидарност је нешто што морамо да његујемо и славимо, да се присјећамо примјера из прошлости али и да нове генерације учимо да буду солидарне. Сматрамо да на данашњи дан Бањалука треба да има историјски час и свечану смотру јединица Цивилне заштите, Ватрогасаца, специјалних тимова за спашавање, полиције, волонтера и медицинских тимова. На данашњи дан Бањалука треба да пошаље поруку да се сјећа свих који су помогли, али и да је данас спремна да помогне не само себи, него и другима у случају потребе.

И на том плану морамо увијек да будемо бољи, да имамо најбоље тимове, највише волонтера, најопремљеније службе и грађане који су квалитетно едуковани о реаговању приликом природних катастрофа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана