Снијег и ниске темепратуре уништили воћњаке у Стричићима

Elta TV
Снијег и ниске темепратуре уништили воћњаке у Стричићима

Бањалука - Плато Мањаче прије само три дана био је завејан. Обимне сњежне падавине су на неколико сати у потпуности паралисале живот на подручју Мјесне заједнице Стричићи. У селу кажу да су захваљујући медијима надлежни ипак прочистити путеве.

„Овакав снијег се не памти чак ни на Мањачи крајем априла", каже Раде Божић предсједник Савјета ове бањалучке Мјесне заједнице.  „Захваљујм се медијима, Градској управи, начелнику Сандићу, и Еко еуро тим-у што су, и поред тога што зимска служба више не ради, организовали чишћење путеве , тако да смо за кратко вријеме добили везу са свијетом."

Мало даље, у Локварима срећемо Драгу Илића.  Нико није очекивао метар снијега крајем априла, каже Драго.

„Овдје је за три дана нападало толико снијега да је сњежни покривач био преко једног метра, а на путевима према селима која припадају Мркоњић-Граду и до два метра су били наноси. Ја морам овога пута да се захвалим људима који су чистили снијег. Морали су извести тешке машине са гусјеницама да би прочистили путеве", каже Драго Илић

Посљедње сњежне падавине причиниле су огромне штете пољопривреднцима. У Дујаковицима и Локварима снијег је поломио воћке а темепреатуре које су падале и до минус 6 су потпуно су уништиле овогодишњи род.

„Све је уништено, штета је стопостотона. И први снијег у марту је поломио воћке, овај од прије три дана је начинио још већу штету, а онда су све докрајчиле ниске темепретатуре. Падала је температура и до минус 6", каже Раде Божић

У бањалучким селима на платоу Мањаче, пољопривредници обилазе воћњаке и с невјерицом посматрају уништен цвијет. Кажу, ово је елементарна непогода.

„Ми очекујемо да ће Министарство пољопривреде и Град Бањалука формирати Комисију за процјену штете, да се нешто људима, надокнади."  каже Драго Илић.

У Стричићима, Локварима и Дујаковцима снијег се још још не топи. А крај априла је. Надају се воћари на Мањачи да ће им држава и градске власти помоћи, да бар мало санирају штете коју им је начинила априлска зима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана