Сјећање на 150 страдалих за слободу српског народа

Ј. П.
Сјећање на 150 страдалих за слободу српског народа

Бањалука - У Бањалучком велеиздајничком процесу страдало је више од 150 омладинаца, средњошколаца, интелектуалаца, учитеља и свештеника, јер су жељели слободу за српски народ и супротставили се окупаторској власти Аустроугарске.

Речено је на јавној трибини, одржаној у понедјељак увече у Банском двору, поводом обиљежавања 100 година од Бањалучког велеиздајничког процеса у Првом свјетском рату.

- Процес је почео новембра 1915. године, а завршен је у априлу 1916. године. Вођен је против тадашње српске интелектуалне елите. Наши млади морају знати са каквим изазовима се суочавала интелигенција и омладина прије 100 година. На том процесу оптужена су и три малољетника и то су хероји које треба памтити - рекао је предсједник Клуба "Колегијум интелектум" Марко Ромић, који је и организовао обиљежавање ове стогодишњице.

На трибини су учествовали и историчари Татјана Јурић и Боривоје Милошевић, који су се сложили да је главни мотив процеса био уништавање српске интелигенције у БиХ и пребацивање одговорности за избијање Првог свјетског рата на Краљевину Србију.

- Власти су водиле процес против 156 Срба у Бањалуци, међу којима је било и 28 ученика Гимназије. Једине двије ствари које нас подсјећају на овај процес је спомен-крст на гробљу "Свети Пантелија" и улица Краља Алфонса 13. Шпански краљ Алфонс ангажовао се за помиловање осуђеника и заслужио своју улицу - рекао је Милошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана