Savremena znanja i vještine šansa za pronalaženje posla

Agencija
Savremena znanja i vještine šansa za pronalaženje posla

Banjaluka - Obuka o informacionim tehnologijama za prvih deset, od planiranih 40 nezaposlenih osoba, počela je juče u banjalučkoj filijali Zavoda za zapošljavanje RS.

Cilj je da se kandidati osposobe da traže posao putem interneta i da se prijavljuju na otvorene pozive i konkurse.

Među polaznicima obuke je i Ljiljana Krečar, koja od 1988. godine traži posao. Ona je trgovac, a iako je u međuvremenu obavljala razne poslove, nikada nije bila prijavljena.

- Pokušavala sam, dolazila i u biro da pitam postoji li mogućnost za zaposlenje jer sam vidjela da ljudi koji nisu u struci rade u tržnim centrima na primjer, a ja koja sam školovana za trgovca ne mogu dobiti posao - kazala je Krečar.

Suprug joj je takođe nezaposlen nakon što je prije petnaestak godina ostao bez posla u "Čajavcu", pa sada oboje, kada se za to pruži prilika, rade "na dnevnicu".

- Imam djevojčicu od 10 godina a nisam se odlučila za više djece upravo zbog zaposlenja - kazala je Ljiljana Krečar, koja se nada da će joj desetodnevna obuka omogućiti da pronađe posao.

U sličnoj je situaciji i Milada Čado, prehrambeni tehničar, koja je 25 godina prijavljena na evidenciju Zavoda za zapošljavanje, a kako kaže, za sve te godine nikada je niko nije pozvao na razgovor za posao. Projekt menadžer Nikola Bojić  kazao je da projekat "Jačanje lokalnog partnerstva za unapređenje tržišta rada i povećanje zaposlenosti" finansiraju EU i Međunarodna organizacija rada.

- Četiri grupe polaznika savladaće osnove obrade teksta, te korišćenje internet pretraživača i i-mejla kako bi im se omogućilo da putem interneta mogu da traže zaposlenje i da se prijavljuju na otvorene pozive - rekao je Bojić.

Rukovodilac filijale Zavoda Mladen Vrećo istakao je da su za ovu obuku od 130 prijavljenih odabrani oni koji najduže traže posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana