Савремена знања и вјештине шанса за проналажење посла

Агенција
Савремена знања и вјештине шанса за проналажење посла

Бањалука - Обука о информационим технологијама за првих десет, од планираних 40 незапослених особа, почела је јуче у бањалучкој филијали Завода за запошљавање РС.

Циљ је да се кандидати оспособе да траже посао путем интернета и да се пријављују на отворене позиве и конкурсе.

Међу полазницима обуке је и Љиљана Кречар, која од 1988. године тражи посао. Она је трговац, а иако је у међувремену обављала разне послове, никада није била пријављена.

- Покушавала сам, долазила и у биро да питам постоји ли могућност за запослење јер сам видјела да људи који нису у струци раде у тржним центрима на примјер, а ја која сам школована за трговца не могу добити посао - казала је Кречар.

Супруг јој је такође незапослен након што је прије петнаестак година остао без посла у "Чајавцу", па сада обоје, када се за то пружи прилика, раде "на дневницу".

- Имам дјевојчицу од 10 година а нисам се одлучила за више дјеце управо због запослења - казала је Љиљана Кречар, која се нада да ће јој десетодневна обука омогућити да пронађе посао.

У сличној је ситуацији и Милада Чадо, прехрамбени техничар, која је 25 година пријављена на евиденцију Завода за запошљавање, а како каже, за све те године никада је нико није позвао на разговор за посао. Пројект менаџер Никола Бојић  казао је да пројекат "Јачање локалног партнерства за унапређење тржишта рада и повећање запослености" финансирају ЕУ и Међународна организација рада.

- Четири групе полазника савладаће основе обраде текста, те коришћење интернет претраживача и и-мејла како би им се омогућило да путем интернета могу да траже запослење и да се пријављују на отворене позиве - рекао је Бојић.

Руководилац филијале Завода Младен Врећо истакао је да су за ову обуку од 130 пријављених одабрани они који најдуже траже посао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана