Roditelji kasno saznaju da im se dijete drogira

Sanja Jokić
Roditelji kasno saznaju da im se dijete drogira

Svega 42 odsto roditelja na području grada smatra da je dobro informisano o narkomaniji, što posredno govori o njihovoj (ne)zainteresovanosti za ovu oblast. Znatno manji je i procenat aktivne komunikacije sa djecom, što govori za sebe koliko je situacija alarmantna. Najčešće roditelji posljednji saznaju da im se dijete drogira.

Ovo je zaključak istraživanja novosadske Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti "Vita" koje je sprovedeno na području grada Banjaluke tokom oktobra i novembra na uzorku od 219 roditelja školske djece uzrasta od 12 do 19 godina.

- Poražavajući je podatak da je tek svaki treći roditelj umio da navede tri jasna pokazatelja zloupotrebe psihoaktivnih supstanci. Dobra vijest je da bi čak 80 odsto stanovnika Banjaluke potražilo stručnu pomoć u slučaju da se problem desi - ističe se u ovom istraživanju.

Rezultati ovih aktivnosti su pokazali da su mediji ubjedljivo najdominantniji izvor za opšte informisanje roditelja o narkomaniji.

- Apelujemo na roditelje da pojačaju oprez tokom predstojećih praznika jer je upotreba narkotika tada u porastu. Postoji nekoliko znakova koji mogu ukazati da dijete koristi neke od ovih opasnih supstanci. Promjene u ponašanju, opadanje školskog uspjeha, fizičko propadanje su samo neki od znakova - navodi se u ovom istraživanju.

Psiholog Tatjana Preradović-Sjenica iz Udruženja građana "Viktorija" istakla je da je kroz dugogodišnji rad sa zavisnicima od droga i njihovim srodnicima uočila da roditelji posljednji saznaju za problem sa kojim se suočava njihovo dijete.

- Nisu rijetki slučajevi da su roditelji preokupirani drugim stvarima, tako da najčešće i ne primijete prve znakove korišćenja narkotika. Nama se obraćaju tek kada imaju razvijenu kliničku sliku zavisnosti od opijata. Roditeljima je teško da prihvate činjenicu da im djeca koriste drogu jer to na neki način implicira njihovu odgovornost u nastanku ovog problema - kazala je Preradović-Sjenica.

Prema njenim riječima, većina roditelja krije problem i pokušavaju da ga riješe sami.

- Vjeruju u izjave djece da se sama mogu izliječiti, podliježu njihovim manipulacijama pa se tako problem samo produbljuje. Predrasuda "narkomanija je hir i bezobrazluk pojedinca, a ne bolest" nije samo prisutna u populaciji roditelja nego i u široj društvenoj sredini. Zato bi trebalo da se uloži više truda u dodatno prosvjećenje kako roditelja, djece, tako i profesionalaca odnosno nastavnika, ljekara... Stoga, da bi preventivne aktivnosti bile efikasne, oni moraju da budu dio kurikuluma vaspitno-obrazovnih ustanova - dodala je Preradović-Sjenica.

Prema statističkim podacima Savjetovališta udruženja "Viktorija", u periodu od jula 2009. do juna 2010. godine zabilježena su 24 nova ulaska u terapijske zajednice za odvikavanje od psihoaktivnih supstanci u Bastasima i Kadijinoj vodi.

- U minulom periodu sedam korisnika je završilo program i apstiniraju. Oni se nalaze u fazi resocijalizacije - rekli su iz ovog udruženja.

Pribor

U istraživanju, između ostalog, stoji da postoje očigledni znakovi zbog kojih se može posumnjati da dijete koristi droge.

- Jedan je posjedovanje pribora za drogiranje kao što su lule, rizle, ampule, kapi za oči, špricevi, nagorjele kašike ili čepovi boca, vata... Takođe, ukoliko se kod djeteta primijeti da posjeduje razne vrste tableta, bijeli do smeđi prah, nepoznate biljke u baštama, boce alkoholnih pića, ljepak ili gas za upaljače koji brzo nestaje, imamo razloga za brigu - navodi se u istraživanju novosadske bolnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana