Ratari se okreću plastenicima

V. P.
Ratari se okreću plastenicima

Banjaluka - Poljoprivrednici nemaju kapaciteta da se bave ozbiljnijom proizvodnjom i glavni problem su male parcele i nedostatak mehanizacije, potvrdili su u Centru za razvoj i unapređenje sela.

Naglašavaju da se zbog toga ratari sve više okreću plasteničkoj proizvodnji, za koju nisu potrebne velike obradive površine.

- Na dva dunuma zemlje može se napraviti plastenik koji košta između 10.000 KM i 15.000 KM. Prošle i pretprošle godine, Centar je odobrio ukupno 74.000 KM za nabavku plastenika za 12 poljoprivrednika - dodali su u Centru.

Dodali su da je na teritoriji grada registrovano oko hiljadu poljoprivrednih gazdinstava.

- Iako je 80 odsto teritorije grada ruralno sa velikim neobrađenim površinama, stanovnici se nerado odlučuju za bavljenje poljoprivredom na svojim imanjima, mada bi od toga mogli da žive. Prosječan poljoprivrednik ima oko 45 godina, dva hektara zemlje i svoje proizvode prodaje na pijačnom štandu - objasnili su u ovom centru.

Pozitivno je, ističu u ovom centru, što im se na konkurse za dodjelu podsticaja za poljoprivredu javlja sve više ljudi  mlađih od trideset godina koji su spremni da se oprobaju u ovoj oblasti.  Riječ je najčešće o mladima koji se iz grada sele na seoska domaćinstva, koja su u međuvremenu naslijedili. Njima treba podrška da pokrenu sopstvenu proizvodnju jer nemaju početni kapital.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana