Rad na crno sve masovniji

Danijela Stokanić
Rad na crno sve masovniji

Banjaluka - Inspektori rada su u ugostiteljstvu, trgovini i turizmu, proizvodnji i preradi mesa od peradi i noćnim klubovima za prvih deset mjeseci zatekli 51 neprijavljenog radnika.

Prema podacima Inspekcije rada, u istom periodu prošle godine bio je radnik više kojima poslodavac nije zaključio ugovore o radu, niti ih prijavio na obavezne vidove osiguranja.

- U svim djelatnostima, proporcionalno, ima neprijavljenih radnika i to zavisi od poslodavca, a ne od djelatnosti kojom se on bavi - rekli su u Inspekciji rada.

Predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva i turizma RS Goran Savanović rekao je da slika o broju radnika na crno u gradu nije realna.

- Na području banjalučkog regiona broj neprijavljenih radnika je veći i od 5.000, dok ih na području grada ima više od 2.000 - rekao je Savanović i dodao da se ovaj broj ne poklapa sa podatkom iz inspekcije zato što inspektori na teren izlaze po pozivu i odlaze samo u određene firme.

Prema njegovim riječima, gorući problem je taj što inspektori ne odlaze u firmi koje imaju najveći broj radnika na crno.

- Pored toga, problem su i nesavjesni poslodavci, koji svoje zaposlene ne prijavljuju, a ti poslodavci treba apsolutno da budu sankcionisani - rekao je Savanović i istakao da su jednim dijelom najviše krivi radnici koji to trpe.

Dodao je da problem neprijavljenih radnika samo država može riješiti te da se taj broj, umjesto da stagnira, iz godine u godinu povećava.

- Pored svih ostalih djelatnosti, daleko najvećih broj neprijavljenih radnika ima u saobraćaju, gdje većina vozača kamiona i autobusa radi na crno - naglasio je on.

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove RS ističu da je za poslodavaca koji nije zaključio sa radnikom ugovor o radu i nije ga prijavio na obavezne vidove osiguranja kazna od 2.000 KM do 15.000 KM.

Konobar Milan Jelić, koji godinama radi kao konobar, kaže da je tek prošle godine potpisao ugovor o radu.

- Godinama sam radio kao konobar. Promijenio sam mnogo radnih mjesta i nikad niko od vlasnika tih lokala mi nije ponudio da potpišem bilo kakav ugovor o radu - ispričao je Jelić i dodao da ni danas ne bi bio prijavljen da nije našao odgovornog poslodavca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana