Рад на црно све масовнији

Данијела Стоканић
Рад на црно све масовнији

Бањалука - Инспектори рада су у угоститељству, трговини и туризму, производњи и преради меса од перади и ноћним клубовима за првих десет мјесеци затекли 51 непријављеног радника.

Према подацима Инспекције рада, у истом периоду прошле године био је радник више којима послодавац није закључио уговоре о раду, нити их пријавио на обавезне видове осигурања.

- У свим дјелатностима, пропорционално, има непријављених радника и то зависи од послодавца, а не од дјелатности којом се он бави - рекли су у Инспекцији рада.

Предсједник Синдиката трговине, угоститељства и туризма РС Горан Савановић рекао је да слика о броју радника на црно у граду није реална.

- На подручју бањалучког региона број непријављених радника је већи и од 5.000, док их на подручју града има више од 2.000 - рекао је Савановић и додао да се овај број не поклапа са податком из инспекције зато што инспектори на терен излазе по позиву и одлазе само у одређене фирме.

Према његовим ријечима, горући проблем је тај што инспектори не одлазе у фирми које имају највећи број радника на црно.

- Поред тога, проблем су и несавјесни послодавци, који своје запослене не пријављују, а ти послодавци треба апсолутно да буду санкционисани - рекао је Савановић и истакао да су једним дијелом највише криви радници који то трпе.

Додао је да проблем непријављених радника само држава може ријешити те да се тај број, умјесто да стагнира, из године у годину повећава.

- Поред свих осталих дјелатности, далеко највећих број непријављених радника има у саобраћају, гдје већина возача камиона и аутобуса ради на црно - нагласио је он.

Из Републичке управе за инспекцијске послове РС истичу да је за послодаваца који није закључио са радником уговор о раду и није га пријавио на обавезне видове осигурања казна од 2.000 КМ до 15.000 КМ.

Конобар Милан Јелић, који годинама ради као конобар, каже да је тек прошле године потписао уговор о раду.

- Годинама сам радио као конобар. Промијенио сам много радних мјеста и никад нико од власника тих локала ми није понудио да потпишем било какав уговор о раду - испричао је Јелић и додао да ни данас не би био пријављен да није нашао одговорног послодавца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана