Prvo zamjenski stan pa rušenje baraka u Lazarevu

Svjetlana Tadić
Prvo zamjenski stan pa rušenje baraka u Lazarevu

Stanovnici Lazareva, njih oko 20.000 koji žive u barakama ne treba da se brinu za svoje stambene objekte jer se ne mogu rušiti bez njihove saglasnosti a ako nekad dođe do toga prvo će dobiti zamjenski stan pa će onda biti rušene barake.

Izjavio je ovo predsjednik Savjeta građana MZ Lazarevo jedan Igor Vidović.

- Planom razvoja grada Banje Luke do 2015. i Regulacionim planom za mjesne zajednice koje pripadaju Lazarevu jeste predviđeno rušenje barka i izgradnja stambenih naselja, međutim niko nikome ne može oduzeti imovinu. Najveći problem je to što vlasnici baraka nisu istovremeno i vlasnici zemljišta na kojem je baraka, već je ta zemlja u vlasništvu grada. U svakom slučaju, vlasnik barake treba da da saglasnost jer bez toga nema rušenja, a ni nove gradnje - izjavio je Vidović.

Prema njegovim riječima, Regulacioni plan za Lazarevo je dobro urađen jer predviđa izgradnju četvorospratnih zgrada.

- Izgradnja stambenih naselja dobra je za sve stanovnike Lazareva. Stanovnici baraka, koje vrijede maksimalno oko 70.000 maraka, dobijali bi u zamjenu za baraku stan u vrijednosti od oko 150.000 maraka u čvrstom objektu - pojasnio je Vidović.

On je dodao da je izrada Regulacionog plana dovela do povećanja cijena baraka za oko 50 odsto iako im je rok trajanja odavno istekao.

Načelnica Odjeljenja za prostorno uređenje u Administrativnoj službi grada Verica Kunić rekla je da gradska uprava ima Regulacioni plan za izgradnju stambenih jedinica na području Lazareva.

- Mi već imamo ideju i napravili smo analizu stanja koju smo proslijedili u Odsjek za imovinsko-pravne poslove. Prvo treba da se utvrde slobodne lokacije na prostoru Lazareva za koje je moguće raspisati licitaciju za izvođače radova kako bi se obezbijedio investitor koji bi gradio prvi stambeni objekat - istakla je Kunićeva.

Prema njenim riječima, investitori bi u saradnji sa gradom težili da riješe što više stanovnika koji žive u barakama i prvi objekat koji bi se izgradio bio bi zamjena trenutnim vlasnicima baraka.

- Prvo će se stanovnici smjestiti u novoizgrađene objekte, a onda se mogu uklanjati barake, poslije čega slijedi gradnja planom definisanih novih stambenih objekata - naglasila je Kunićeva.

Stanovništvo u Lazarevu je podijeljenog mišljenja - jedni su za, a drugi protiv ove ideje.

- Ne znam šta je planirano ali ja u sklopu barake imam garažu i iza nje baštu a ne znam da li ću imati to u tim zgrada. Istina, stan u čvrstoj gradnji je kvalitetniji od drvene barake ali mi smo zadovoljni i ovim - kazao je Miloš Mikić iz ulice Zmaj Ognjenog Vuka.  

Privremeni smještaj

- Barake su izgrađene poslije zemljotresa 1969. i 1970. godine. Bilo su predviđene kao privremeni smještaj na period od 20 godina. One su na korišćenju i danas, 40 godina poslije potresa. Mnoge su u trošnom stanju. Najviše baraka ima u ulicama Zmaj Ognjenog Vuka, Marka Lipovca, Vojvode Prijezde, Šumadijska, Stojana Jankovića, tako da se tu očekuje i najveća gradnja. Intenzivnija gradnja očekuje se i prema sjeveru Banje Luke - rekao je Igor Vidović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana