Пројекат “Рекреација особа треће животне доби”: Вјежбе за дуговјечност и добро здравље

Вања Гајић
Пројекат “Рекреација особа треће животне доби”: Вјежбе за дуговјечност и добро здравље

Бањалука - Редовна физичка активност у трећој животној доби доприноси очувању здравља и дуговјечности. То тврде многи домаћи и свјетски стручњаци па су због тога резервисана два термина седмично за редовно вјежбање особа у познијим годинама.

- Вјежбање доприноси многим позитивним промјенама, односно бољој функционалној способности код старијих људи у сврху очувања здравља и покретљивости. Сама свијест да редовно вјежбају и чине нешто за своје здравље повећава осјећај самопоштовања и одговорности - рекао је професор физичког васпитања на Факултету физичког васпитања и спорта Радомир Зрнић.

Истиче да је на идеју да се посвети активном вјежбању са старијим лицима дошао прије десетак година.

- Кроз тридесетогодишње искуство рада са студентима, али и држећи предавања на предмету Рекреација особа треће животне доби, дошао сам до сазнања да је физичка активност, али и очување здравља битан фактор за особе треће животне доби - казао је Зрнић.

Према његовим ријечима, битна је квалификација и стручност тренера у раду са рекреативцима због потребе за усклађивањем вјежби са потребама и способностима учесника, а које треба прилагодити здравственом стању, кондицији, тегобама и, уопште, старосној доби људи.

- Рекреација подстиче и развија друштвени живот ове популације, што је врло битно јер су многи од њих веома усамљени. Свакако би требало да што више суграђана буде укључено у овај програм, те да заједница чује идеје и подржи овај пројекат који би се развијао и у другим градовима - рекао је Зрнић.

Поред важности за здравље, вјежбање омогућава да особе изгледају млађе и да се осјећају боље и веселије, зато је честа појава да људи задовољни и срећни излазе из сала за тренинг.

- Подијељени смо у три групе, а има нас око 80 рекреативаца. Тренинг почиње лаганим загријавањем, зависно од типа програма, затим укључујемо различите реквизите за вјежбање. Организујемо и дружења разноврсног садржаја за празнике, излете и путовања, али је акценат ипак на рекреацији - казала је дугогодишња рекреативка Мила Видовић.

Препорука

Љекари препоручују вјежбу као најкориснији лијек за превенцију свих болести које прате старење.

- У оквиру програма ради се на превенцији тегоба и болести особа треће доби, попут дијабетеса, болести срца и крвног притиска, недостатка мишићне масе и реуматских проблема. Програм спроводе стручњаци са Факултета физичког васпитања и спорта - истиче Зрнић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана