Prohodni svi putevi na području grada, problem visina snijega u selima

Srna
Prohodni svi putevi na području grada, problem visina snijega u selima

Banjaluka - Svi putevi na gradskom području u Banjaluci su prohodni, a javni prevoz funkcioniše nesmetano, dok na pojedinim dionicama u seoskim mjesnim zajednicama problem predstavlja visina snijega, rečeno je Srni u preduzeću "Eko-euro tim".

Šef zimske službe "Eko-euro tima" Ljubiša Balaban rekao je da su na području grada očišćene ulice prvog i drugog prioriteta, te da je u toku čišćenje ulica trećeg prioriteta.

"Prema našim podacima, tokom noći palo je od sedam do 10 centimetara snijega. Prvo je padala ledena kiša, koja je postepeno prešla u snijeg", rekao je Balaban i istakao da je ledena kiša dodatno otežala posao na terenu.

On je napomenuo da ekipe "Eko-euro tima" pokrivaju područje od Zelenog vira do Karanovca, desnu stranu rijeke Vrbas, naselja Starčevicu, Obilićevo, Debeljaci, Ada, Vrbanja, Srpske Toplice, Jagare i Bastasi, te dio naselja Paprikovac, Lauš, Trla, Suturlija, Pavlovac i Saračica.

Radoslav Čubrilović, rukovodilac održavanja puteva na drugom i četvrtom seoskom području gdje je angažovana zimska služba "Eko-euro tima", kaže da su angažovani u mjesnim zajednicama Stričići, Pavići, Vilusi, Krupa na Vrbasu, Rekavice jedan i dva, te da su prohodni svi putevi prvog prioriteta.

On je naveo da je, prema izvještaju ekipa sa terena, visina snijega i snježnih nanosa veća od dva metra u Gornjoj Mršavici u mjesnoj zajednici Stričići, koja se nalazi na nadmorskoj visini iznad 900 metara.

Čubrilović je rekao da je prosjek visine snijega gdje nema nanosa između 120 i 150 centimetara. "Na pojedinim mjestima gdje smo pročistili, to gotovo izgleda kao tunel", rekao je Čubrilović.

On je dodao da veliki problem predstavlja količina snijega i uski seoski putevi, pa zimska služba nema gdje sa snijegom.

Čubrilović je napomenuo da je na putevima, koji su bili očišćeni, tokom noći palo snijega od pet do osam centimetara snijega, te da su ekipe na terenu i da je prioritet da očiste puteve koji su obuhvaćeni programom čišćenja, nakon čega će mašine krenuti prema ostalim neprohodnim dionicama.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, na području Banjaluke visina snijega je 20 centimetara, u Krupi na Uni 75 centimetara, a na Mrakovici 135 centimetara.

Meteorolozi su za danas u Banjaluci najavili djelimično razvedravanje uz mogućnost kiše i ledene kiše u večernjim časovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana