Проходни сви путеви на подручју града, проблем висина снијега у селима

Срна
Проходни сви путеви на подручју града, проблем висина снијега у селима

Бањалука - Сви путеви на градском подручју у Бањалуци су проходни, а јавни превоз функционише несметано, док на појединим дионицама у сеоским мјесним заједницама проблем представља висина снијега, речено је Срни у предузећу "Еко-еуро тим".

Шеф зимске службе "Еко-еуро тима" Љубиша Балабан рекао је да су на подручју града очишћене улице првог и другог приоритета, те да је у току чишћење улица трећег приоритета.

"Према нашим подацима, током ноћи пало је од седам до 10 центиметара снијега. Прво је падала ледена киша, која је постепено прешла у снијег", рекао је Балабан и истакао да је ледена киша додатно отежала посао на терену.

Он је напоменуо да екипе "Еко-еуро тима" покривају подручје од Зеленог вира до Карановца, десну страну ријеке Врбас, насеља Старчевицу, Обилићево, Дебељаци, Ада, Врбања, Српске Топлице, Јагаре и Бастаси, те дио насеља Паприковац, Лауш, Трла, Сутурлија, Павловац и Сарачица.

Радослав Чубриловић, руководилац одржавања путева на другом и четвртом сеоском подручју гдје је ангажована зимска служба "Еко-еуро тима", каже да су ангажовани у мјесним заједницама Стричићи, Павићи, Вилуси, Крупа на Врбасу, Рекавице један и два, те да су проходни сви путеви првог приоритета.

Он је навео да је, према извјештају екипа са терена, висина снијега и сњежних наноса већа од два метра у Горњој Мршавици у мјесној заједници Стричићи, која се налази на надморској висини изнад 900 метара.

Чубриловић је рекао да је просјек висине снијега гдје нема наноса између 120 и 150 центиметара. "На појединим мјестима гдје смо прочистили, то готово изгледа као тунел", рекао је Чубриловић.

Он је додао да велики проблем представља количина снијега и уски сеоски путеви, па зимска служба нема гдје са снијегом.

Чубриловић је напоменуо да је на путевима, који су били очишћени, током ноћи пало снијега од пет до осам центиметара снијега, те да су екипе на терену и да је приоритет да очисте путеве који су обухваћени програмом чишћења, након чега ће машине кренути према осталим непроходним дионицама.

Према подацима Хидрометеоролошког завода Републике Српске, на подручју Бањалуке висина снијега је 20 центиметара, у Крупи на Уни 75 центиметара, а на Мраковици 135 центиметара.

Метеоролози су за данас у Бањалуци најавили дјелимично разведравање уз могућност кише и ледене кише у вечерњим часовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана