Postavljanje spomen-obilježja za 12 banjolučkih beba

Tanja Kovačević
Postavljanje spomen-obilježja za 12 banjolučkih beba

Stradanje 12 banjolučkih beba zbog nedostatka kiseonika 1992. godine u Kliničkom centru Banja Luka, jedan je od najstravičnijih zločina u proteklom građanskom ratu, rekao je predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović.

On je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao da će spomen-obilježje za 12 stradalih beba biti postavljeno 22. decembra na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti RS.

- Spomenik je izrađen od visoko kvalitetnog materijala, a izgrađene su i prilazne staze i ploče sa osvjetljenjem. Biće postavljena i legenda ispisana na srpskom i engleskom jeziku. Novac za spomenik obezbijedili su grad Banja Luka i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS - kazao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, ovo spomen-obilježje će biti simbol mira i brige, te antiratna poruka, koja kaže da se svi nesporazumi trebaju rješavati dijalogom.

- Braća i sestre nastradale djece će otkriti spomenik, roditelji će položiti veliku suzu sa 12 bijelih ruža i jednom crvenom, koja je posvećena 13. bebi, Slađani Kobas, koja je preminula 14 godina kasnije. Tom prilikom biće emitovan desetominutni dokumentarni film, koji predstavlja trajno sjećanje na preminule bebe - dodao je Mitrović.

Autor idejnog rješenja skulpture "Život", koja je posvećena stradalim bebama Maja Milić - Aleksić objasnila je značenje ove skulpture.

- Spoljašnji dio skulpture tumači se kao zagrljaj, fetus i nešto nježno, a ujedno predstavlja znak pitanja zašto se sve to desilo. To je jedan krug koji je nasilno prekinut, a u njemu se nalazi 12 elemenata koji asociraju na bebe i predstavljaju srž života - kazala je Milić - Aleksić.

Tadašnji načelnik Odjeljenja za dječije bolesti banjolučkog Kliničkog centra Miloš Bajić istakao je da ovaj spomenik treba da bude opomena da se to nikad nikom ne dogodi.

- Veliku tugu, jad i nehumanost tada sam ponio na svojim plećima, jer je 12 beba sahranjeno u jednom danu, od kojih je samo jedna imala ime, a druge ga nisu uspjele ni dobiti. Znali smo kako da riješimo problem i spasimo djecu, ali nismo imali čime. Vapili smo za pomoći, ali oni koji su trebali da nas čuju, nisu to učinili - rekao je dr Bajić.

Kompozitor pjesme "Dvanaest zvjezdica" Momo Nikić istakao je da je ova pjesma nastala u jednom dahu, da je snimljena u skoro nemogućim uslovima i da će ostati istorijska uspomena na 12 banjolučkih beba.

Mijatović

Komandir eskadrile i pilot Darko Mijatović ispričao je novinarima kako je ratne 1992. godine, bilo teško letjeti helikopterom preko neprijateljskih snaga da bi iz Srbije donijeli boce sa kiseonikom u Banju Luku.

- Sletjevši na aerodrom u Batajnici vidio sam avion u koji su bile natovarene boce sa kiseonikom, koje su trebale banjolučke bebe, ali taj avion nije imao dozvolu da poleti - kazao je Mijatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana