Постављање спомен-обиљежја за 12 бањолучких беба

Тања Ковачевић
Постављање спомен-обиљежја за 12 бањолучких беба

Страдање 12 бањолучких беба због недостатка кисеоника 1992. године у Клиничком центру Бања Лука, један је од најстравичнијих злочина у протеклом грађанском рату, рекао је предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић.

Он је на јучерашњој конференцији за новинаре рекао да ће спомен-обиљежје за 12 страдалих беба бити постављено 22. децембра на платоу испред Музеја савремене умјетности РС.

- Споменик је израђен од високо квалитетног материјала, а изграђене су и прилазне стазе и плоче са освјетљењем. Биће постављена и легенда исписана на српском и енглеском језику. Новац за споменик обезбиједили су град Бања Лука и Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС - казао је Митровић.

Према његовим ријечима, ово спомен-обиљежје ће бити симбол мира и бриге, те антиратна порука, која каже да се сви неспоразуми требају рјешавати дијалогом.

- Браћа и сестре настрадале дјеце ће открити споменик, родитељи ће положити велику сузу са 12 бијелих ружа и једном црвеном, која је посвећена 13. беби, Слађани Кобас, која је преминула 14 година касније. Том приликом биће емитован десетоминутни документарни филм, који представља трајно сјећање на преминуле бебе - додао је Митровић.

Aутор идејног рјешења скулптуре "Живот", која је посвећена страдалим бебама Маја Милић - Aлексић објаснила је значење ове скулптуре.

- Спољашњи дио скулптуре тумачи се као загрљај, фетус и нешто њежно, а уједно представља знак питања зашто се све то десило. То је један круг који је насилно прекинут, а у њему се налази 12 елемената који асоцирају на бебе и представљају срж живота - казала је Милић - Aлексић.

Тадашњи начелник Одјељења за дјечије болести бањолучког Клиничког центра Милош Бајић истакао је да овај споменик треба да буде опомена да се то никад ником не догоди.

- Велику тугу, јад и нехуманост тада сам понио на својим плећима, јер је 12 беба сахрањено у једном дану, од којих је само једна имала име, а друге га нису успјеле ни добити. Знали смо како да ријешимо проблем и спасимо дјецу, али нисмо имали чиме. Вапили смо за помоћи, али они који су требали да нас чују, нису то учинили - рекао је др Бајић.

Композитор пјесме "Дванаест звјездица" Момо Никић истакао је да је ова пјесма настала у једном даху, да је снимљена у скоро немогућим условима и да ће остати историјска успомена на 12 бањолучких беба.

Мијатовић

Командир ескадриле и пилот Дарко Мијатовић испричао је новинарима како је ратне 1992. године, било тешко летјети хеликоптером преко непријатељских снага да би из Србије донијели боце са кисеоником у Бању Луку.

- Слетјевши на аеродром у Батајници видио сам авион у који су биле натоварене боце са кисеоником, које су требале бањолучке бебе, али тај авион није имао дозволу да полети - казао је Мијатовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана