Podstrek đacima da biraju zanimanje budućnosti

A. J. R. - M. L.
Podstrek đacima da biraju zanimanje budućnosti

Banjaluka - Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS u saradnji sa Inovacionim centrom Banjaluka pokrenulo je projekat “ITO - IT orijentacija” s ciljem promocije informaciono-komunikacionih vještina i upoznavanja maturanata sa IT strukom i prednostima koje ova profesija pruža.

Da bi maturantima što bolje približili to zanimanje, snimljena je i emisija “IT orijentacija”, u kojoj ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević, profesor sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Zoran Đurić, te direktori vodećih IT kompanija iz BiH govore o prednostima sticanja, vladanja i unapređenja informatičkih i računarskih vještina.

Emisija će maturantima biti prikazana u ovoj sedmici, a pripremljene su i brošure, namijenjene budućim brucošima i njihovim roditeljima u kojima se, između ostalog nalazi i izvještaj republičkog Zavoda za zapošljavanje o suficitarnim i deficitarnim zanimanjima u Srpskoj.

“IT orijentacija” je projekat koji se realizuje u okviru programa “IT prekvalifikacija”, koji je namijenjen visokoobrazovanim nezaposlenim licima u Republici Srpskoj, a rok za prijavu za učešće u tom programu ističe danas (srijeda). Osim ministarstva i Inovacionog centra Banjaluka u projektu učestvuju i republički Zavod za zapošljavanje, te Studentski centar “Nikola Tesla” u Banjaluci.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Ljuban Bajić kaže da su matematika, fizika, elektrotehnika i IT struka trenutno najtraženije na tržištu rada.

- Projekat koji se realizuje biće od velike koristi da se đaci upoznaju sa IT strukom i odluče da se školuju baš za to zanimanje. Interesovanja maturanata su se posljednjih godina naglo promijenila i vjerujem da će se IT sektor izdvojiti na sami vrh. Prema nekim informacijama, BiH nedostaje više od 6.000 IT stručnjaka - rekao je Bajić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana