Подстрек ђацима да бирају занимање будућности

А. Ј. Р. - М. Л.
Подстрек ђацима да бирају занимање будућности

Бањалука - Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС у сарадњи са Иновационим центром Бањалука покренуло је пројекат “ИТО - ИТ оријентација” с циљем промоције информационо-комуникационих вјештина и упознавања матураната са ИТ струком и предностима које ова професија пружа.

Да би матурантима што боље приближили то занимање, снимљена је и емисија “ИТ оријентација”, у којој министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић, професор са Електротехничког факултета Универзитета у Бањалуци Зоран Ђурић, те директори водећих ИТ компанија из БиХ говоре о предностима стицања, владања и унапређења информатичких и рачунарских вјештина.

Емисија ће матурантима бити приказана у овој седмици, а припремљене су и брошуре, намијењене будућим бруцошима и њиховим родитељима у којима се, између осталог налази и извјештај републичког Завода за запошљавање о суфицитарним и дефицитарним занимањима у Српској.

“ИТ оријентација” је пројекат који се реализује у оквиру програма “ИТ преквалификација”, који је намијењен високообразованим незапосленим лицима у Републици Српској, а рок за пријаву за учешће у том програму истиче данас (сриједа). Осим министарства и Иновационог центра Бањалука у пројекту учествују и републички Завод за запошљавање, те Студентски центар “Никола Тесла” у Бањалуци.

Предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије Љубан Бајић каже да су математика, физика, електротехника и ИТ струка тренутно најтраженије на тржишту рада.

- Пројекат који се реализује биће од велике користи да се ђаци упознају са ИТ струком и одлуче да се школују баш за то занимање. Интересовања матураната су се посљедњих година нагло промијенила и вјерујем да ће се ИТ сектор издвојити на сами врх. Према неким информацијама, БиХ недостаје више од 6.000 ИТ стручњака - рекао је Бајић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана