Почиње попис биљних и животињских врста

И. К.
Почиње попис биљних и животињских врста

Бањалука - Град и ове године наставља да пописује, класификује и мапира биљне и животињске врсте, што представља основ за њихову одрживу употребу, потврђено је у Одјељењу за комуналне послове.

Добијени подаци су неопходни и у случајевима заштите, односно брендирања појединих производа као традиционалних или аутохтоних.

- Попис, односно инвентаризација представља прикупљање података са терена о томе које биљне, шумске, анималне и акватичне врсте настањују подручје града - рекао је начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар. Попис се ради у шест фаза, којима ће бити обухваћен читав град, а у овогодишњој другој фази биће спроведен у Бронзаном Мајдану, Обровцу, Стратинској, Кмећанима, Мелинама, Суботици и Вилусима.

Ове године је планирано да за ту сврху буде издвојено 12.000 КМ. Подаци о генетичким ресурсима обухватају врсте и станишта гајених биљака и животиња, као и врсте и екосистеме значајне за производњу људске и сточне хране, те омогућавају даљи мониторинг и идентификовање промјена, чиме се добијају квалитетни подаци за процјену угрожености и планирање заштите.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана