Paletu bukove sječke u Banjaluci čekaju po dva mjeseca

Vesna Popović
Paletu bukove sječke u Banjaluci čekaju po dva mjeseca

Banjaluka - Oni koji ljetos nisu pripremili ogrev za zimu ovih dana su u problemu, jer je potražnja velika pa na isporuku drvne sječke, pa i drva u pojedinim slučajevima, čeka se danima pa i mjesecima.

Mještanin Lazareva Miodrag Novaković je rekao da je prije nekoliko dana htio da naruči tri palete bukove sječke, ali je ostao praznih ruku.

- U jednoj od građa, gdje svake godine kupujem sječku, rečeno mi je da me mogu staviti na listu čekanja i da ću tek za dva ili dva i po mjeseca moći očekivati da mi dovezu ogrev, jer je sve rasprodato. Bukovina  je najtraženija i ne mogu stići da je posijeku i nacijepaju koliko je potrebno. Ne znam šta ću sada. Moraću naručiti metarice pa onda platiti ljude da mi ih izrežu i iscijepaju. Papreno ću platiti to što drva nisam kupio ranije - kazao je Novaković.

Slične informacije smo dobili i od prodavaca ogreva. U jednoj banjalučkoj firmi su potvrdili da je potražnja velika i da ne mogu odmah isporučiti količine koje kupci traže.

- Imamo listu čekanja i na isporuku kupac čeka najviše sedam dana. Interesovanje građana za kupovinu sječke je ogromno i daleko je veće nego prethodnih godina i to ne samo u posljednji mjesec već tokom cijele ove godine. Najviše se traži bukovina i nje manje ima. Hrastovina je mnogo manje tražena, ali se može dobiti prije nego bukva. Paleta u kojoj je 1,7 kubnih metara drveta, košta 160 KM - reko je blagajnik, koji nije želio da objavljujemo niti njegovo niti ime građe u kojoj je zaposlen.

Ko pokušava da kupi drva na metar preko jednog od brojnih oglasa, isto neće biti bolje sreće. I tu se na isporuku čeka najmanje 15 dana. Prema riječima jednog od trgovca iz naselja Šargovac, paleta iscijepanog bukovog drveta kod njega košta 160 KM, a hrastovog 150 KM.

- Kada odvozimo na gradsko područje, u tu cijenu je uključen i prevoz - kazao je ovaj prodavac.

Za one koji žele kupiti ogrev po metru kubnom, cijene se kreću od 65 do 70 KM za bukova drva, a od 55 do 60 KM za hrastovinu. Prevoznici kažu da konačna cijena zavisi od toga odakle se drva dovoze i koje je krajnje odredište. Ako se uzme u obzir da treba tražiti cirkularnu pilu da bi drva bila izrezana i radnu snagu za cijepanje, cijena se penje na više od 100 maraka po kubiku i zato je velika potražnja za drvnom sječkom.

I ugalj je takođe tražena roba, a tona, zavisno od vrste i kaloričnosti, košta od 150 KM do 210 KM.

Prodavci su objasnili da ga isporučuju prema količinama koje imaju u skladištima.

- Kamioni ne staju, non-stop ugalj razvozimo kupcima. Ove godine je veća potražnja nego prethodnih godina - rekao je radnik na jednom od stovarišta uglja Živan Pavić.

Pilanska bez drva

Na mjestu gdje su godinama Banjalučani dolazili da kupuju ogrev natovaren na desetine parkiranih kamiona, u Pilanskoj ulici, vlada potpuno druga slika. Umjesto graje zbog dogovaranja u vezi sa cijenom ogreva i prevoza, placevi su prazni, a na ogradama se nalaze katanci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana