Отворена изложба идејних рјешења центра за опоравак

Срна
Отворена изложба идејних рјешења центра за опоравак

Бањалука - У галерији "УДАС" у Бањалуци вечерас је отворена изложба радова студената Архитектонско–грађевинског факултета бањалучког универзитета који су настали на конкурсу за идејно рјешење за изградњу Центра за активни опоравак "Леденац" у мјесту Ситница на Мањачи.

Предсједник Организације ампутираца "УДАС" Жељко Волаш рекао је да је циљ пројекта у ужем смислу било програмско-просторно рјешење центра за активни опоравак лица са инвалидитетом, док је у ширем смислу његов циљ стварање туристички привлачне и комерцијално исплативе локације.

"Хтјели смо да, као невладина организација која се бави питањима инвалидитета, допринесемо развоју локалне заједнице. Већином се организације везане за инвалидитет сматрају као неко ко троши новац заједнице, а ми путем пројеката стално покушавамо да је развијамо", каже Волаш.

Он је додао да је на конкурс пристигло 17 радова студената, док је на изложби приказано седам најбољих.

"Овај пројекат је веома амбициозан и тражићемо средства за његову даљу реализацију, вјероватно из међународних донација", рекао је Волаш.

Првонаграђени студенти Данијела Павичић и Милана Недимовић кажу да главни принцип кориштења центра подразумијева приступ за све, како за лица са инвалидитетом, тако и за остале грађане.

"Идејно рјешење израдиле смо за око четири мјесеца током зимског семестра, трудиле смо се да направимо нешто другачије и да задовољимо потребе корисника", рекла је Недимовић.

Декан Архитектонско–грађевинског факултета Миленко Станковић рекао је да су студенти показали да ова високошколске установа, у сарадњи са локалном заједницом и невладиним сектором, ствара нове вриједности на хуманим принципима.

"Они су успјели да на конкретном простору раде свој задатак и да га што више приведу стварности, користећи своје идеје као визије за будућност. Мислим да тај спој треба његовати", поручио је Станковић.

Начелник општине Рибник Горан Савић рекао је да је идеја изградње Центра за активни опоравак "Леденац" јако добра идеја, али да још треба много да се уради.

"У наредном периоду видјећемо како општина може да помогне, али ова идеја ће свако имати шири карактер, јер поред рехабилитације ампутираца, отвара се и могућност за развој туризма", рекао је Савић.

Изложба представља једну од активности пројекта "Од медицинског ка социјалном приступу особама са инвалидитетом", који реализују Градска организација ампутираца "УДАС" Бањалука, који је дио пројекта "ИН - Имплементација Конвенције УН о правима особа са инвалидитетом", финансираног од ЕУ.

Изложба је отворена до 10. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана